Velká voda odstřihla Litovel od světa. Policie uzavřela příjezdové cesty

Rozvodněná řeka Morava odřízla od zbytku světa Litovel na Olomoucku. Velká část města leží na rozsáhlém ostrově uprostřed řeky. Nejen ostrovní část má teď potíže.

Většina Litovle je tak zaplavená říčním proudem. Kvůli tomu město i policie přistoupily k ráznému řešení. "Situace se komplikuje už i na Olomoucku. Aktuálně je zcela uzavřená Litovel, kde řeka Morava zaplavila větší část města. Uzavřeli jsme příjezdové cesty," uvedla na sociální síti X olomoucká policie.

[chooze:article;value:573919]

​Litovel uzavřela část svých cest už v neděli. Původně byla uzavřená příjezdová cesta v ulici Palackého, kterou zaplavila řeka Loučka, postupně se ale omezení rozšířilo na všechny cesty, čímž město zůstalo odříznuté pro civilní obyvatele.

Povodně zasáhly také školní výuku ve městě. V pondělí zůstala v provozu pouze jedna mateřská a jedna základní škola. Dalších pět školek, jedna základní škola a jedno gymnázium v pondělí vůbec neotevřelo.

Situace v Litovli i jinde se řeší na celokrajové úrovni. "Rada Olomouckého kraje předložila zastupitelstvu bod o použití 250 milionů korun pro řešení povodňové situace a jejich následků na území Olomouckého kraje," oznámil na sociální síti X hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

V Litovli už také neteče pitná voda ani nefunguje elektřina a problémy jsou i s telefonní sítí. "Dokud neopadne voda, technici trafostanice nemohou opravit. Ve městě neteče pitná voda z důvodu nízkého tlaku, není to porucha na našem vodovodním řádu, ale v tlakování vodovodní sítě, což je problém VHS Olomouc, na opravě se pracuje," uvedlo město na svém facebooku.

Uposlechněte včas výzvy k evakuaci, nabádá občany ministr Výborný:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.