Přes 70 tisíc pro zasažené povodněmi. Úřady práce vyplatí mimořádnou dávku

"Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) prostřednictvím Úřadu práce ČR nabízí pomocnou ruku osobám, které zasáhly aktuální povodně. Lidé ve složité životní situaci mohou čerpat dávku mimořádné okamžité pomoci," uvedl Úřad práce.

Její celková výše může dosáhnout až 72 900 Kč, tedy patnáctinásobku životního minima. Stanoví se s přihlédnutím na majetkové poměry a příjmovou situaci domácnosti.

[chooze:article;value:574119]

Smyslem mimořádné okamžité pomoci je zabezpečit lidem na přechodnou dobu základní životní potřeby a prvotní pomoc k odstranění důsledků povodní. Má překlenout období, než bude pomoc možné poskytnout z jiných zdrojů, například pojištění.

"Chci všechny občany ujistit, že pokud se následkem velké vody ocitnou v mimořádné situaci, zejména v souvislosti s bydlením, jsme připraveni jim neprodleně a přímo pomoc. V odůvodněných případech lze dávku poskytnout i opakovaně," řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:573919]

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mohou lidé o dávku žádat na úřadech práce nebo přes formulář, který najdou na webu úřadu. Bližší informace má v pondělí sdělit MPSV na tiskové konferenci. Ministerstvo zřídilo i bezplatnou telefonní linku na čísle 800 77 99 00, kde lidem poradí, pokud by s žádostí měli problém.

​Brífink po jednání Ústřední povodňové komise v neděli večer (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.