Zoo či Krumlov pod vodou. Mapy ukazují, kam až by zasahovala stoletá voda

[chooze:gallery;value:37382]

ČHMÚ aktualizuje záplavovou mapu na svém webu. Ta ukazuje, která místa jsou v ohrožení v případě, že přijde stoletá voda. Týkat by se to mohlo i například části pražské zoo.

Pokud by totiž stoletá voda do Prahy přišla, zatopila by spodní část zoo. V ohrožení tak jsou pavilony šelem, plazů, lachtanů a tučňáků i opičí ostrovy. Kvůli počasí je zoo o víkendu zavřená, a to hlavně kvůli obavám z pádů podmáčených stromů. 

[chooze:article;value:573831]

Zvířata ale zoo zatím neevakuovala. "Stanovit správný okamžik evakuace je velmi důležité. Samozřejmě se musí stihnout před zaplavením spodní části areálu, ale pokud jde o zvířata, nemůžeme ji dělat preventivně," vysvětlil ředitel zahrady Miroslav Bobek.

V ohrožení je v Praze také Karlín. Stoletá voda by zaplavila například Kaizlovy sady a ulici Křižíkova, včetně jejího okolí. Pod vodou by se ocitla i Palmovka.

[chooze:article;value:573930]

Stoleté vody se obávají v Brně. Kvůli v sobotu evakuovali i Nemocnici Milosrdných bratří. Ta se nachází, stejně jako například hala Rondo, ve Starém Brně. To by se v případě stoleté povodně ocitlo pod vodou. Ta by ohrozila i Fakultní nemocnici u svaté Anny.

Ohrožená by při stoleté vodě byla i městská část Brno-Jih. Zatopit by voda podle mapy měla rovněž obchodní centrum Olympia. 

Stoletá voda hrozí i v Jihočeském kraji. Tam by Vltava mohla zaplavit i část historického centra Českého Krumlova.

Na severní Moravě a ve Slezsku pršelo včera prakticky celý den:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.