Zima by mohla být chladnější, než se čeká. Tři jevy mohou počasí převrátit

Počasí ovlivňuje například Severoatlantická oscilace (NAO). Zjednodušeně je při pozitivní oscilaci zima teplejší, jelikož udržuje studený vzduch na severu, při negativní chladnější. Letos má být podle předpovědí pozitivní, přesto by podle webu Severe Weather Europe mohla být zima studenější.

Prvním faktorem, který by počasí mohl ovlivnit, je La Niña. Ta by měla začít působit na podzim a vydržet až do zimy. Jev se může objevit buď ve východním, nebo středním Pacifiku.

Zatím se zdá spíše, že bude ve východním. To by mělo v lednu a únoru vliv na Severoatlantickou oscilaci, která by byla negativní. "Jak již víme, negativní NAO znamená systém vysokého tlaku nad Grónskem a poruchu tryskového proudění. To vytváří podmínky pro potenciálně chladnější zimu, než je obvyklé, nad středem a východem Spojených států a Evropou," upozornil web.

[chooze:article;value:573628]

La Niña totiž tryskové proudění může posunout na jih, což znamená jednodušší přístup studeného vzduchu do Evropy. Velký vliv by navíc mohl mít druhý faktor, a to Atlantský oceán.

I v severním Atlantiku jsou totiž teplé a studené fáze. Letos by v Atlantiku měla přijít ta teplá. I to by mohlo znamenat negativní NAO. 

Třetí faktor už nemá nic společného s oceány, ale s větrem. Rozhoduje, jestli budou vát nad rovníkem na východ, nebo západ. Nyní by mohla začít západní varianta. I to může znamenat negativní NAO.

[chooze:article;value:573501]

"Negativní NAO samozřejmě nezaručuje zimu a sníh, protože má také své výkyvy, ale rozhodně usnadňuje přivolání zimy na váš dvorek," uvedl web.

Pro střední Evropu se dlouhodobé předpovědi až na zimu nedělají. Variant, co vše může počasí ovlivnit, je totiž stále mnoho. Podle Evropského centra pro střednědobé předpovědi nás čeká spíše teplotně nadprůměrná zima, uvedl web Onet.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.