Velká voda zaplavuje Opavu. Situace je horší než v roce 1997, tvrdí město

Velká voda zaplavuje Opavu. Průtok v řece dosahuje až 100leté úrovně. Podle představitelů města i kraje je situace ve městě horší, než byla v roce 1997. "Je to horší, než jak v sobotu uváděly prognózy. Vody je mnohem více," dodává mluvčí města Roman Konečný.

Opava už zatopila část tamního sídliště Kateřinky. Voda se navíc sídlištěm dál valí. "Znovu apelujeme na obyvatele Kateřinek a dalších míst ohrožených vodou, aby využili možnosti dočasného ubytování v evakuačních místnostech a buď se dostavili sami na ZŠ Vrchní nebo Středisko volného času v Jaselské ulici, nebo k přesunu použili autobusy MHD. Ty opět projíždějí určenými nástupními místy od devíti hodin," uvádí město na facebooku.

[chooze:article;value:573919]

"Evakuace obyvatel probíhá nejčastěji za pomoci člunů, jež jsou ve standardní výbavě prvosledových vozidel, stejně jako suché obleky, záchranné vesty a přilby," sdělila TN.cz mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Kamila Langerová.

"Na záchraně a evakuaci se podílí rovněž čtyři skupiny WASAR týmu. Skupinu tvoří čtyři příslušníci, kteří jsou školeni pro tento typ mimořádných událostí. Disponuje speciální plovoucí technikou, jako jsou např. vodní skútry a čluny. WASAR je tým určený pro záchranu osob z vody, jeho členové procházejí speciálním výcvikem, tento tým je rovněž certifikován pro mezinárodní operace," uvedla dále Langerová. 

"V Opavě dvě tyto skupiny působí v zahrádkářské oblasti Zátiší, kde za pomoci plovoucí techniky kontrolují tuto oblast a v případě výskytu osob provádí jejich evakuaci," dodala mluvčí. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.