Ministr varuje: Putin je čím dál víc nevyzpytatelný. Není to hrozba jen pro Ukrajinu

"Chování ruského prezidenta Vladimira Putina je stále nevyzpytatelnější a jeho chování je nestálé," upozorňuje britský ministr pro vědu a technologii Peter Kyle podle britského listu Standard v souvislosti s jednáním jeho šéfa, britského premiéra Keira Starmera, jenž se v pátek ve Washingtronu sešel s americkým prezidentem Joem Bidenem.

"Chtějí pochopit, kam konflikt dospěl. Chtějí se pokusit pochopit chování prezidenta Putina. Jeho nevyzpytatelnost způsobuje obrovskou nestabilitu nejen na Ukrajině a v nejbližším regionu, ale i ve světě," tvrdí Kyle. 

Napětí mezi Ruskem a Západem momentálně roste, protože Spojené státy a Velká Británie zvažují, že by Ukrajině povolily používat jimi dodané rakety i na ruském území. Navíc mají promýšlet také dodání střel s delším doletem.

[chooze:article;value:573979]

​Moskva se však tomuto postupu brání. "Něco takového by znamenalo přímou účast NATO v konfliktu," varoval Západ ruský prezident Vladimir Putin. 

"Zatím se však zdá, že výhružky diktátora z Kremlu nepadají na úrodnou půdu, a tak je možné, že už brzy Ukrajinci zamíří střely ATACMS hluboko do ruského vnitrozemí," domnívá se list Politico. Kyjev těmito raketami sice disponuje, jejich využíti je však spíše sporadické. 

"Jsou nám nanic, protože je nemůžeme použit proti ruským vojenským základnám, letištím a likvidovat jejich letadla a vrtulníky," prohlásil nedávno ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, na jehož slova se odkazuje Kyiv Independent.

Zelenskyj: Putin chce víc okupaci Ukrajiny než bezpečí svého území v Rusku (6/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.