Kritická neděle: Odříznutá města, masivní evakuace a statisíce lidí bez proudu

Jenom na východě republiky musely být od nedělního večera evakuovány tisíce lidí. V Moravskoslezském kraji působí problémy řeka Opava, která má už více než stoletý průtok vody. Ve stejnojmenném městě v neděli ráno přetekla a zaplavila tamní sídliště Kateřinky. Hasiči tak museli zachránit lidi, kteří předtím neuposlechli výzvu k evakuaci. 

Situace je podle vedení města dokonce horší, než jak ji uváděly prognózy. Příkaz k evakuaci obyvatel vydaly i radnice v Krnově nebo Českém Těšíně. Výrazně narůstá i hladina řeky Odry. 

[chooze:article;value:573919]

V Olomouckém kraji je nejhorší situace na Jesenicku a Šumpersku. I v tomto kraji už počet evakuovaných lidí jde do tisíců. Město Jeseník voda úplně odřízla od světa. "Jesenicko je zcela nedostupné z důvodu neprůjezdnosti komunikací. Silnice jsou na mnoha místech podemleté, a proto žádáme všechny, aby neriskovali a do oblasti nejezdili. Naše činnost je soustředěna zejména na pomoc s evakuací obcím na Jesenicku a Šumpersku," uvedli ráno policisté. 

Kvůli stoupání hladiny Bečvy se situace rychle zhoršuje také na Přerovsku. 

Výpadky elektřiny

Nejen velká voda působí v Česku problémy, situaci komplikuje i silný vítr. V důsledku nepříznivého počasí bylo v neděli ráno bez proudu více než čtvrt milionu domácností. Většina z výpadků se týká sítě ČEZ. Nejhorší situace je opět v Moravskoslezském kraji, kde bez elektřiny skončilo přes 100 tisíc domácností. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.