Humanitární organizace spustily kvůli povodním sbírky. Potřeba je pitná voda

Organizace Člověk v tísni už na pomoc s povodněmi uvolnila milion korun a spustila internetovou sbírku. "My vyrážíme do Olomouce do regionálního centra, tam je –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ myslím, že od šesti večer –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ krizový štáb. Dohodneme se, kam pojedeme zítra. Slyšel jsem, že Jeseník je zatím zavřený, ale mohli bychom pokračovat do Moravskoslezského kraje," uvedl vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.

Krátce po druhé hodině odpoledne humanitární pracovníci vyjeli ze své pražské centrály do krajských center, kde budou pomáhat všem, kteří to potřebují. "Naším hlavním cílem teď bude zkoordinovat se s integrovaným záchranným systémem, s hasiči a se starosty. Ale ty další týmy budou poskytovat psychosociální pomoc, začnou nabírat informace o těch poškozených domácnostech," vysvětlil Štys.

[chooze:article;value:573734]

Pomáhají i dobrovolníci z Adry. "Momentálně jsem v Ostravě, v Moravskoslezském kraji, kde ta situace je poměrně kritická. Teď připravujeme a domlouváme se s ostatními zástupci neziskových organizací a hasičského záchranného sboru," sdělil vedoucí jejího oddělení pro mimořádné události Josef Koláček.

Na webu spouští i registrační formulář, kam se mohou přihlásit dobrovolníci. Povodňovou sbírku spustila i Diakonie Českobratrské církve evangelické. 

"Zájemci mohou darovat na náš účet, popřípadě prostřednictvím darovacího portálu Darujme.cz. 20 až 30 dobrovolníků by mohlo zítra vyjet do Olomouckého kraje," avizoval mluvčí diakonie Dalibor Hála.

Lidé, kteří by chtěli materiálně pomoci, se mají obracet na potravinové banky. Podle Ústřední povodňové komise je teď nejvíc potřeba balená pitná voda.

[chooze:article;value:573919]

"Přes potravinové banky bude tato pomoc organizována a doručena na místo," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Vodu už lidé nosili třeba do potravinové banky v Líbeznici u Prahy.  

"Máme vody dostatek, takže ji budeme moct dát kdykoliv, kdy nás požádají. Kromě vody nosili také čisticí prostředky, takže máme i savo, rukavice, dezinfekci, protože i to se bude hodit lidem v záplavách," uvedla ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová.

Jak personální, tak i materiální pomoc při odstraňování povodní už Česku nabídly Slovensko nebo Ukrajina.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.