Dopravní peklo po celém Česku. Na mnoho míst se teď vůbec nedostanete

"Pokud můžete, omezte v postižených oblastech cestování autem i vlakem. Vyhněte se komplikacím a dejte prostor záchranným pracím," apeluje na veřejnost ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Odložit cesty rovněž prostřednictvím sítě X doporučuje Ústřední povodňová komise.  

Lidé se nicméně na mnoho míst nedostanou, ani kdyby chtěli. Kromě silnic nižších tříd jsou uzavřené i některé dálnice. "Výčet uzavřených komunikací už je tak dlouhý, že má už smysl mluvit jen o postižených regionech. Sledujte aktuální dopravní zpravodajství," upozorňuje pro TN.cz mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

[chooze:article;value:573919]

​Kromě nejpostiženějších částí Česka, kterými jsou Jesenicko, Olomoucko a Ostravsko, kde voda částečně zaplavila i dálnici D1, je momentálně odříznutá od zbytku Česka například Velká Úpa v Krkonoších či Višňová na Liberecku.

V Ústeckém kraji je mimo provoz například silnice mezi Terezínem a Českými Kopisty. Na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem ŘSD řízeně zatopí povodňovou vanu, která má obvykle komunikaci před vodou chránit. Očekávané zvýšení hladiny Labe je ale nad možnostmi tohoto stavebního opatření.

A nevyplatí se ani cestování vlakem. Uzavřeno je už asi 40 tratí a také v tomto případě platí, že nejpostiženější je Jesenicko. Železniční koridor Praha–Ostrava zaplavila voda u Studénky.

Zejména kvůli popadaným stromům na koleje vlaky nemohou projet mezi Jihlavou a Brnem, Havlíčkovým Brodem, Táborem a Horní Cerekví a Veselím nad Lužnicí. Vyřazené jsou i části tratí mezi Jihlavou a Batelovem na Jihlavsku, Studencem a Rapoticemi na Třebíčsku. O aktuální situaci na železnici informuje účet Správy železnic Datel na síti X.

Ani dopravní zpravodajství momentálně nevzniká v jednoduchých podmínkách. "Momentálně evakuujeme ostravské Národní dopravní centrum na záložní pracoviště," dodává Rýdl. Výpadky má i web dopravniinfo.cz, jenž obvykle o situaci na českých silnicích a dálnicích informuje. V neděli před 14. hodinou nebylo možné internetovou stránku načíst.

Situace v Jeseníku je zoufalá. Prioritou je teď záchrana životů, oznámili hasiči:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.