Vyhněte se teď vodě přímo z vodovodu, varuje město. Lidem hrozí vážné nemoci

"Pokud je voda nezakalená a nezapáchá, měla by projít klokotavým varem po dobu jedné až dvou minut. Doporučení platí pro obyvatele města Jeseník a obcí Bělá pod Pradědem, Česká Ves a dalších," informuje na facebooku město Jeseník. Týká se to vody z městského vodovodu i ze studní.

Totéž platí i pro další postižené oblasti, kde zejména do studní mohla natéci kontaminovaná povodňová voda, do níž se mohly vyplavit například septiky s dalším znečištěním.

[chooze:article;value:573913]

​"Lidé jsou zejména ohrožení hepatitidou typu A, na polích může být třeba i blaťácká horečka včetně dalších leptospiróz. Problémy se střevními onemocněními se dostavují hlavně až po povodních. Protože je znečištění nejprve tím obrovským množstvím vody naředěno," vysvětluje pro TN.cz epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) také upozorňuje na rizika spojená s kontaktem pokožky s povodňovou či záplavovou vodou. "Voda z polí a bleskových záplav obsahuje mnoho závadných mikroorganismů, ty mohou při přímém kontaktu s kůží způsobit infekce a zdravotní problémy," upozorňuje SZÚ na síti X.

Po opadnutí vody je nutné studny vyčistit a dezinfikovat, totéž platí také pro domy. Dalším velkým zdravotním rizikem jsou například zkažené potraviny.

Troubky zničily povodně 1997. Obyvatelé se teď znovu připravují na velkou vodu (13/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.