Onkolog: Čechy ovlivnila rakovina princezny Kate. Lékaři zaznamenali rozdíl

[chooze:gallery;value:34408]

​Manželka prince Williama je na dobré cestě k úplnému uzdravení, domnívá se onkolog Luboš Petruželka. Svědčí o tom i její fotografie z poslední doby. Rovněž u Čechů sledovaný případ z královské rodiny podpořil jejich zájem o preventivní vyšetření. To však samo o sobě nestačí.

"Důležité je také omezit alkohol, rizikové například je, pokud jste obézní. Nějaký jednoznačný recept ale neexistuje. Obecné doporučení je chovat se zdravě a mít dostatek pohybu," říká pro TN.cz Petruželka.

Princezna Kate nyní dokončila chemoterapii. Dalo by se říci, jaká je pravděpodobnost, že se jí nemoc vrátí?

Informace mám samozřejmě jen z médií, kterých o té diagnóze mnoho nemáme. Známý není ani histologický typ. Ta pravděpodobnost záleží na celé řadě okolností. Kate bude samozřejmě sledovaná, chemoterapie ale bude mít pravděpodobně dlouhodobý efekt.

[chooze:article;value:571283]

Dá se něco usuzovat podle aktuálních fotografií princezny?

Vypadá na nich dobře i z toho zdravotního hlediska.

I v Česku se lidé o léčbu manželky prince Williama intenzivně zajímají, projevilo se to například v jejich zájmu o preventivní vyšetření?

Ano. Zájem o preventivní prohlídky rozhodně stoupá. Podobný efekt kdysi mělo, když měla onkologické onemocnění manželka někdejšího amerického prezidenta Reagana. V USA pak také radikálně vzrost zájem o prevenci.

Můžete v nějaké obecné rovině říci, jak se zvyšují šance na přežití, pokud je rakovina odhalena včas?

Například včasný záchyt karcinomu prsu, který má do dvou centimetrů bez postižení uzlin, může vést k plnému dlouhodobému vyléčení. Totéž platí i pro nádory tlustého střeva a konečníku.

U jiných typů rakoviny toto neplatí?

Problematičtější jsou například nádory vaječníku, protože nemáme přesné screeningové metody. Při gynekologických vyšetřeních je ale možné zaznamenat rakovinu děložního čípku.

[chooze:article;value:573423]

Obecně ale počty případů rakoviny v populaci narůstají.

Za posledních deset let je nárůst 19%. A podle předpovědí ta čísla budou růst i nadále. Zároveň se však zlepšují způsoby léčby a úmrtnost klesá. Nejrychleji přibývá počet karcinomu slinivky břišní.

Proč počty nemocných s rakovinou narůstají?

Prodlužuje se střední doba dožití a kvůli tomu se i víc lidí dostane do rizikového věku. Zároveň se ale zlepšuje diagnostika a screening. Rakovina je ale civilizační onemocnění a nechováme se tak, abychom se lépe chránili.

Jaké je prevence?

Omezit alkohol, rizikové například je, pokud jste obézní. Nějaký jednoznačný recept, jak se vyhnout třeba karcinomu slinivky břišní, ale neexistuje. Obecné doporučení je chovat se zdravě a mít dostatek pohybu. Asi 10 % případů karcinomu slinivky břišní souvisí s nějakou genovou změnou. U nich je nutné provádět speciální vyšetření, která jsou ale složitá.

Princezna Kate ukončila chemoterapii. Vydala detailní prohlášení o rakovině (9/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.