ON-LINE: Odra může v Ostravě přetéct přes hráze. Voda by zatopila elektrárnu

Povodňová situace napříč Českem se v průběhu soboty dál zhoršuje. Povodňové ohrožení platí pro téměř celou Českou republiku s výjimkou západního cípu země. Extrémní ohrožení se týká především Moravy, jižních Čech, Pardubického kraje a pohoří na severu a severovýchodě Čech.  

V Ostravě očekávají těžký večer i noc. Mohlo by dojít k rozlití Odry. Voda by mohla překonat hráze nachystané na stoletou vodu. V případě, že voda překoná hráze, hrozí zatopení Třebovické elektrárny. To by znamenalo výpadek dodávek teplé vody až do pondělí. 

Problémy způsobuje také silný vítr. "Nejvyšší náraz naměřila od půlnoci Milešovka – 131 km/h. V nižších polohách se nárazy větru mohou pohybovat kolem 70 km/h," uvedl v sobotu ráno Český hydrometeorologický ústav. 

Desetitisíce lidí se kvůli větru ocitly bez proudu. Podle společnosti ČEZ bylo před polednem bez elektřiny asi 44 tisíc domácností, hlavně v Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Distribuční síť EG.D pak eviduje asi 7 000 míst bez elektřiny, především na jihu Moravy.

[chooze:article;value:573831]

Před 16. hodinou byl alespoň nějaký stupeň povodňové aktivity dosažen ve 232 bodech. Hladina řek i potoků přitom dál stoupá. Extrémní srážky mají dál dopadat v celé východní části země a také na jihu a severovýchodě Čech. Se silnými srážkami musí počítat také střední Čechy včetně Prahy.

Na třetí stupeň povodňové aktivity přes noc vystoupala v Libereckém kraji řeka Smědá na Frýdlantsku. Ta měla od světa odříznout tamní obec Višňová. Vážná situace je také na Jesenicku a Bruntálsku na severu Moravy. 

Aktuální informace o vývoji počasí můžete sledovat v našem on-line zpravodajství:

[chooze:minuta;value:0ebcdcf7-2259-4c61-99c1-141f4872fc8f]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.