Jde do tuhého. V sobotu už hrozí první povodně, Labe může stoupnout o 7 metrů

"Teď aktuálně, co se týká dnešní noci, potažmo soboty, tak nám ty povodně hrozí zatím hlavně na těch drobných tocích," avizoval v pátek ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Prší v celém Česku a déšť jen tak neustane. "Bohužel nás hlavní vlna srážek teprve čeká," předpověděl na sociální síti X meteorolog Jáchym Brzezina. 

"Největší vzestup hladin řek očekáváme během soboty a neděle," upozornilo ministerstvo životního prostředí na sociální síti X. "Kritická situace by měla nastat na tocích odvodňujících Jeseníky, severovýchodní horské oblasti a Českomoravskou vrchovinu," dodalo.

[chooze:article;value:573785]

Zatímco ve čtvrtek a v pátek pršelo víceméně stejně na celém území, podle hydrologa Jana Daňhelky se v sobotu vytvoří pás silných srážek. Není ale stoprocentně jasné, kde udeří nejvíce. 

Jisté podle něj je, že více bude pršet na horách. "Nikdy nevíme úplně do detailu s předstihem 12 až 24 hodin, do kterých pohoří se tento pás uzpůsobí a kde udeří nejvíce," podotkl. Je podle něj ale jisté, že od soboty bude velmi intenzivně pršet. "Srážky budou dosahovat úrovně přes 100 mm na velké ploše a v extrémech budou pravděpodobně ještě vyšší," doplnil.

"Půda zasákla velké množství srážek, které spadly doposud, ale tím se samozřejmě zaplnila, takže další srážky půjdou do naplněného povodí, takže budou odtékat mnohem rychleji," vysvětlil.

[chooze:article;value:573687]

Nejpravděpodobněji podle něj zasáhnou silné srážky nejvíce Jeseníky a Českomoravskou vrchovinu, ale je dost možné, že i Krkonoše, Šumavu či Beskydy. "Na některých tocích staletá voda může padnout," varoval.

Předpovědi ale zatím provází nejistota. "Nejohroženější jsou toky v Jeseníkách, zejména ty odvodňující severní svahy," upozornil. "V jádru Českomoravské vrchoviny také nejde vyloučit hodnoty přesahující stoletou vodu," dodal.

Srážky se navíc posouvají i na Beskydy. "Dostáváme se do podobného zasažení jako v roce 1997," řekl hydrolog.

[chooze:article;value:573756]

Povodí Labe očekává, že hladina řeky stoupne výrazněji, jakmile do ní přiteče voda ze zbytku Česka. "Prognóza je, že bude kulminovat v Ústí nad Labem na 6,5 metrech. Já čekám, že to bude ještě o metr víc," myslí si Jiří Mach z Povodí Labe.

Na většině území má pršet až do noci na pondělí. Rozhodující o tom, co nastane, bude právě sobota.

Šéf hasičů Vlček: Jsme lépe připraveni než v roce 1997:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.