Advokátka měla zpronevěřit 150 milionů. Poslanci kvůli ní připravili novelu

Lidé svěřují advokátům peníze třeba při koupi nemovitosti. Finance u nich skládají, aby po nějaký čas ležely na "neutrálním území". Jde často o miliony korun. 

"Podstatou toho návrhu bylo zajistit bezpečnost pro uložené finanční prostředky, týkalo se to zejména realitních obchodů. Přímo v zákoně bude – a teď o tom jednáme, do jakého rozsahu –, že to bude garantovat třeba banka, když se něco stane," vysvětluje poslankyně Helena Válková (ANO).

[chooze:article;value:554693]

​Návrh by měl zavést desetidenní odkladné lhůty nebo garanční fond, který by sloužil k ochraně klientů v případech, kdy by jim advokát způsobil škodu. S některými částmi novely mají ale problém advokáti i realitní kanceláře. Bývalá ministryně Válková navrhla desetidenní lhůtu, o kterou by banka byla povinna odložit výplatu peněz z advokátního účtu.

"Zavedení odkladné desetidenní lhůty by navíc vedlo ke zvýšení nákladů na financování zejména v případě, že ta transakce je financována hypotékou, protože o co delší dobu nemají klienti prostředky k dispozici, tak to samozřejmě zdražuje tu investici," vysvětluje předseda advokátní komory Robert Němec.

[chooze:article;value:566108]

​"Počítáme s tím, že by takový fond mohl být zřízen. Byl by financován z poplatků za advokátní úschovy, což říkám, že by na jedné straně vedlo ke zvýšení bezpečnosti těch úschov i k určitému nárůstu nákladů, protože ten fond by musel být financován z prostředků za poplatek za advokátní úschovu," upozorňuje Němec.

Podle Asociace realitních kanceláří navržená úprava velmi zkomplikuje situaci spotřebitelům čerpajícím hypoteční úvěry s doplatkem a částečnou úhradou finančních prostředků na nákup nemovitosti.

O přijetí novely zákona o advokacii, která může problémy zpronevěry peněz z advokátní úschovy řešit, by měla Poslanecká sněmovna rozhodovat už letos na podzim.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.