ON-LINE: Hasiči provedli první evakuaci. Voda na Brněnsku zaplavila most

[chooze:gallery;value:37337]

Podobná situace jako v letech 1997 a 2002. Na tuto možnost se aktuálně připravuje celé Česko. Kvůli extrémním srážkám, které na naše území dorazily ve čtvrtek a mají ho bičovat až do nedělního večera, hrozí rozsáhlé povodně.

Meteorologové předpokládají, že nejhorší situace by mohla nastat o víkendu na Moravě a ve Slezsku. Nejvyšší stupeň protipovodňových opatření ale ve čtvrtek večer aktivoval také Jihočeský kraj.

V pátek dopoledne zasedl Ústřední krizový štáb, který svolal premiér Petr Fiala (ODS). "Musíme věřit v co nejlepší průběh, ale musíme být připraveni i na ty horší scénáře," uvedl premiér na síti X.

[chooze:article;value:573690]

V celém Česku se také z bezpečnostních důvodů hromadně ruší společenské akce. K tomu už ve středu na mimořádném brífinku vyzval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Občanům povodňových oblastí pak doporučil, aby si připravili evakuační zavazadlo a byli schopni rychlého přesunu na bezpečné místo. Lidé by měli mít také nabitý telefon a powerbanky, připravené zásoby pitné vody a lidé v zasažených oblastech by měli cenné věci vynést do horních pater. 

[chooze:minuta;value:0ebcdcf7-2259-4c61-99c1-141f4872fc8f]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.