Gigafactory či Liberty. Politici řekli, jak by řešili problémy Moravskoslezského kraje

Už v půlce srpna odstartovala na TN Live série 13 debat s názvem V24: váš kraj, váš hejtman. Diskuze se konají vždy v pondělí, ve středu a v pátek od 15 hodin a trvají hodinu a půl.

V pátek byl na řadě Moravskoslezský kraj. Do studia pozvání přijali Josef Bělica (ANO), Zuzana Klusová (Piráti), Radek Kaňa (SPOLU), Petr Gřes (Přísaha), Svatopluk Němeček (SOCDEM), Jan Síla (SPD, Trikolora a PRO), Ivan Strachoň (STAČILO!) a Ivo Vondrák (SOK). Debatu provázely ostré konflikty o zdravotnictví i boji s korupcí či čerpání financí.

Velkým problémem je odliv lidí z kraje a práce v regionu například kvůli situaci v ocelárnách Liberty. Kandidáti v debatě odhalili své recepty. 

[chooze:article;value:549303]

"Potřebujeme investory s přidanou hodnotou, potřebujeme pro ně mít připravené průmyslové zóny," řekl Bělica. Rozvoji například oblasti mezi Karvinou a Havířovem brání i komplikované majetkoprávní vztahy. "Pracuje se na tom kontinuálně," dodal. Je přesvědčený, že stát mohl udělat více pro Liberty. Prioritou pro něj je i rozvoj průmyslové zóny Mošnov.

Přísaha je proti výstavě gigafactory na zelené louce. "Kraj má více než 600 brownfieldových oblastí. Myslíme si, že do těchto oblastí by měl směřovat průmysl," prohlásil Gřes.

"Jednoznačně podporuji ocelářství v našem kraji, pro mě je ocel strategická surovina," zdůraznil Kaňa. "Ptejme se, co dělala dozorčí rada v posledních letech a co dělali odboráři," vyzval ohledně Liberty. Podporuje také stavbu gigafactory.

[chooze:article;value:561537]

Klusová v kauze Liberty podala trestní oznámení. "Velmi mi to připomíná kauzu OKD," uvedla. "Aktivně spolupracuju s policií a doufám, že to tentokrát takto nedopadne, protože všichni víme, že majitel Gupta z toho prostě vytáhl peníze," dodala.

"Určitě chceme zajímavé investory, kteří přinesou dobře placenou práci. Co se týče gigafactory, jestli to takto dopadne, bude to fajn, ale nemám úplně všechny informace. Vláda zaspala, aby dodala občanům dostatek informací," vzkázal Němeček. 

"V Liberty jediná možnost, jak zachránit výrobu, je rozjet naplno rourovnu a válcovnu plochých výrobků, které jsou lukrativní a zastaví zadlužování. Zároveň začnou vydělávat peníze, které umožní, aby banky poskytly půjčku na vybudování elektrické pece na takzvanou zelenou ocel ze šrotu," míní Síla.

[chooze:article;value:547065]

"Byla chyba, že se Liberty prodalo bez energetického centra," sdělil Strachoň. "Je to otázka i přivedení dostatečné energetické kapacity, aby mohly být obloukové pece postaveny, a je otázka, kdy toto bude. Tady by měl mít úlohu stát, aby toto podpořil," doplnil.

"Máme Moravskoslezské inovační centrum Ostrava, které přitahuje řadu firem, které jsou na nejvyšší úrovni," uvedl Vondrák. "Gigafactory v Dolní Lutyni znamená 222 miliard nárůst HDP, z toho 52 miliard pro naše rozpočty," dodal. Jinde než na zelené louce podle něj nemůže vzniknout.

Na TN Live již diváci mohli vidět celkem deset debat, a to z Vysočiny a z krajů Karlovarského, Libereckého, Pardubického, Královéhradeckého, Zlínského, Plzeňského, Olomouckého, Jihočeského a Ústeckého. Další na řadě je v pondělí Jihomoravský.

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

Na celou debatu se podívejte zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.