Zpráva BIS varuje před Ruskem. Kreml mění taktiku, upozorňují tajné služby

Zejména na činnost ruských tajných služeb upozornila ve výroční zprávě BIS. Podnikají podle ní čím dál agresivnější akce vůči evropským státům včetně České republiky. "Snaha Ruska přepsat geopolitickou mapu světa je v současnosti největší hrozbou a zároveň i největší výzvou pro světové společenství," uvedl ředitel BIS Milan Koudelka.

Při takzvané hybridní válce má Rusko používat hlavně moderní technologie. "Jejich cílem je oslabit podporu Ukrajiny, oslabit důvěru občanů ve stát, podporovat rozdělení společnosti generováním nepřátelské propagandy a kybernetické útoky na kritickou infrastrukturu státu," vypočítal Koudelka.

[chooze:article;value:555837]

​Zároveň ale BIS upozorňuje na to, že Rusko mění své taktiky. Pro Kreml totiž oslabení diplomatických misí, které způsobilo vyloučení zaměstnanců ruských ambasád z mnoha zemí, představovalo omezení zpravodajských služeb. Vrací se tak ke klasickým špionážním operacím.

Jednu z těchto operací dokonce BIS odhalila ve spolupráci s dalšími tajnými službami v Evropě. Jednalo se o mediální platformu Voice of Europe, na kterou Česká republika uvalila sankce. Voice of Europe se snažila ovlivňovat veřejné mínění i volby do Evropského parlamentu.

Ve výroční zprávě BIS dále chválí vládu za posílení energetické bezpečnosti. Toho dosáhla diverzifikací energetických zdrojů a snižováním dodávek klíčových surovin pro produkci energií z Ruska.

BIS také sleduje migrační situaci v Česku. Podle tajných služeb nehrozí ze strany migrantů bezpečnostní hrozba. Upozorňují však, že stát v současnosti není schopen v případě zvýšeného přílivu migrantů zajistit informace o jejich totožnosti.

České tajné služby pomohly FBI odhalit kyberútočníka. Byl napojený na Rusko:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.