Výstraha byla zpřísněna. Extrémní déšť udeří na více místech, přidá se silný vítr

[chooze:gallery;value:37334]

​Situace v Česku bude v nadcházejících dnech velmi dynamická. Už ve čtvrtek dopoledne ČHMÚ upravil stávající výstrahu, která varuje před deštěm, povodněmi a nově také silným větrem. 

Oproti varování, které meteorologové vydali ve středu, přibylo oblastí, které se na mapě zbarvily do ruda, což značí nejvyšší stupeň výstrahy s extrémním nebezpečím. Jedná se o části Vysočiny a Jihočeského a Plzeňského kraje, kde bude situace vážnější, než se myslelo. Nadále platí, že nejintenzivnější déšť a největší povodně hrozí především na Moravě, ve Slezsku a východních a jižních Čechách. 

Naopak na západě a severozápadě Čech má být situace nejmírnější. Pro tuto část republiky tak zatím výstraha před deštěm ani povodněmi neplatí. 

[chooze:article;value:573503]

​Varování před deštěm je v platnosti až do půlnoci z neděle na pondělí. Před povodněmi, které budou důsledkem extrémních srážek, platí až do odvolání. Nikdo totiž zatím neví, jak závažná nakonec situace bude. Na středeční tiskové konferenci ji však členové vlády i vedení ČHMÚ přirovnali k rokům 2002 a 1997, kdy Českou republiku zasáhly rozsáhlé a ničivé povodně. 

Čtvrteční novinkou, která přibyla na výstražné mapě, je varování před silným větrem. To platí pro celé území s výjimkou Plzeňského kraje. Výstraha je na nejnižším stupni nebezpečí a platí od pátečních 18 hodin do nedělního poledne. "Očekává se silný severní až severozápadní vítr s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách na severu a severovýchodě území kolem 30 m/s (kolem 110 km/h)," uvádí ČHMÚ. 

Humpolec se připravuje na vodu. Hasiči tam vystavěli protipovodňové zábrany (12/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.