Ukrajina je blízko klíčovému zvratu. Schyluje se k povolení útočit hluboko v Rusku

Na první pohled jednání, kterých se v Kyjevě za dobu ruské invaze odehrálo mnoho. Právě tato schůzka prezidenta Zelenského s šéfy diplomacie USA a Velké Británie by ale mohla znamenat zásadní obrat v obraně Ukrajinců.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v Kyjevě naznačil, že Bílý dům se chystá zrušit omezení, která Ukrajině nedovolovala používat západní rakety dlouhého doletu k útoku na klíčové vojenské cíle v Rusku.

"To, co padlo v této diskusi, předám ve Washingtonu. Budu informovat prezidenta o všem, co zde zaznělo. Vím, že David udělá totéž. Oba naši šéfové o tom nepochybně budou diskutovat, až se koncem tohoto týdne setkají ve Washingtonu," vzkázal Blinken.

[chooze:article;value:573576]

Podle Blinkena jsou Spojené státy připravené přizpůsobit svou politiku změně situace na ukrajinském bojišti. Podobného názoru je i Velká Británie.

"Tento týden jsme si připomněli, že Putinovi pomáhají i další autoritářské režimy. Írán šel v podpoře Moskvy ještě dál a poskytl jí balistické rakety. To je významná a nebezpečná eskalace," uvedl britský ministr zahraničí David Lammy.

Londýn už podle tamních médií používání střel Storm Shadow s plochou dráhou letu proti cílům v Rusku povolil. Neočekává se ale, že by lídři obou zemí Joe Biden a Keir Starmer informaci veřejně potvrdili na pátečním jednání ve Washingtonu. Důvodem je předpokládaná reakce šéfa Kremlu Vladimira Putina.

Rusové si staví nové mosty přes řeku Sejm. Ukrajinci jim je ničí, říká analytik (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.