Sněmovní volby by s náskokem vyhrálo ANO. Křesla by získalo pouze pět stran

Pokud by se v Česku nyní konaly volby, zvítězilo by s velkým náskokem ANO. Vychází to alespoň ze srpnového modelu agentury Median. Součástí průzkumu bylo 1 011 respondentů starších 18 let. Data agentura sbírala od 1. do 31. srpna.

ANO by podle výsledků průzkumu získalo 32,5 procenta hlasů. Mělo by velký náskok před druhou ODS, která by získala 13 procent. Obě strany si však podle Medianu pohoršily. Třetí by se umístila SPD s 11 procenty hlasů, která naopak posílila. Na čtvrté pozici jsou shodně Piráti a STAN, kteří by získali po 9,5 procentech hlasů.

Do Sněmovny by se už nedostaly současné vládní strany TOP 09 ani KDU-ČSL. TOP 09 přisuzuje průzkum 4,5 procenta a lidovcům 3,5 procenta. Na stejné úrovni jako lidovci je i Přísaha a KSČM. Na hranici dvou procent se dostaly strany SOCDEM, PRO 2022 a Zelení.

[chooze:article;value:573571]

​ANO má také nejvyšší volební potenciál. V ideálním případě pro stranu by mohla ve volbách dosáhnout až na 40,5 procenta. Druhý nejsilnější potenciál má hnutí STAN, pro které je ochotných hlasovat až 23 procent dotázaných. Třetí je ODS s potenciálními 20 procenty voličů.

Současná vládní koalice by celkem získala 40 procent všech hlasů. Pokud by však neutvořila koalici před volbami, ve Sněmovně by obsadila jen 84 křesel. To by na sestavení většinové vlády nestačilo.

Median také upozorňuje na klesající zájem o volby. Těch se chce zúčastnit jen 59,5 procenta respondentů. Naopak 31 procent dotázaných uvedlo, že k volbám určitě nepůjde. V posledních sněmovních volbách v roce 2021 šlo k urnám 65,43 procenta voličů.

Senát schválil korespondenční volbu. Volit tak půjde i z domu (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.