Praha chce bojovat s duševními problémy. Představila novou organizaci

Zahrada pro duši, tak se bude jmenovat nová organizace, která vznikne spojením Metropolitního zdravotnického servisu a neziskové organizace Dům tří přání. Už teď pod ně patří několik center pomoci

"Různá rodinná centra, pomoc dětem, na Praze 7, na Praze 5, nově teď na Praze 2 je krizové centrum pro děti," informovala náměstkyně primátora pro oblasti sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija (ODS). Na poliklinice Zelený pruh na Praze 4 se 9. října otevře nové centrum duševního zdraví pro těhotné ženy a ženy po porodu.

"Vzniká nová organizace, která bude funkčně propojovat ten systém péče o duševní zdraví tak, abychom byli nápomocní v té situaci. Bylo nesmírně složité zajistit financování, takže mi to pomůže hlavně v tom, že je to stabilizace pro ten multidisciplinární tým odborníků," řekla ředitelka Domu tří přání Markéta Školoudová. 

[chooze:article;value:573444]

"Organizace startuje od 1.1. 2025. Udělá se nějaký plán na pět let a na základě toho se sežene v rozpočtu financování, a to je to nejklíčovější," dodala Udženija. 

"To nahustí tu síť těch dostupných možností pro lidi, kteří se potýkají s nějakou duševní poruchou nebo potřebují nějakým způsobem pomoci v této oblasti. Výhoda je v tom, že to předchází případné hospitalizaci nebo ji úplně nahradí," uvedl psycholog Tomáš Morávek. 

[chooze:article;value:571818]

Nárůst psychických problémů psychologové evidují hlavně u dětí. "V této oblasti se nejčastěji zmiňuje zejména dospívající populace, tedy děti na druhém stupni základní školy a potom na středních školách. Zaznamenáváme tam opravdu výrazný nárůst zejména u úzkostných a depresivních poruch," dodal Morávek. 

Praha má míst psychologické pomoci pro děti a mládež 15. Třeba hlavní město Slovenska téměř dvojnásobek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.