Školkovné raketově zdražilo. V některých městech rodiče musí platit i třikrát víc

Co město, a někdy dokonce i co městská část, to jiná částka. Někteří rodiče dětí navštěvujících mateřskou školu musí sáhnout od nového školního roku hlouběji do kapsy, jiným se platba za mateřskou školku zvedla minimálně, a někteří dokonce nemusí platit vůbec.

O výši školkovného v mateřské škole rozhoduje zřizovatel, tedy obec, kraj nebo stát. Maximální částka za měsíc může být 1 512 korun, což je 8 procent z minimální mzdy. A pro tu se rozhodla například městská část Praha 7. Školkovné se v některých školkách zvedlo skokově z 500 na 1 500 korun. "Důvodem je stále se prohlubující podfinancování školek ze strany státu, ta situace se skutečně stává v poslední době neudržitelnou, ať už jde o vysoké provozní náklady nebo personální náklady," shrnul mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Poplatek se zvedl třeba také v MŠ Jílové u Prahy. "Loni jsme platili 580 korun a letos 1 000 korun," uvedla jedna z maminek Jaroslava Němcová.

[chooze:article;value:572165]

​V Jihomoravském kraji se platba liší v řádech stokorun, a to i v rámci jednoho města. V brněnské části Kohoutovice je to měsíčně 700 korun, v Černých Polích se vyšplhala na 1 000 korun. K tomu se nabalí další poplatky a když dítě chodí do kroužku, tak to měsíčně vyjde i na několik tisíc korun.

"Přijde mi to adekvátní, nešel bych hnedka o 200 procent. Myslím se, že to je částka, která dává smysl," okomentoval místostarosta Brna-sever Martin Glogar (KDU-ČSL).

A školkovné vzrostlo o několik stokorun i v Ostravě. V některých částech z 500 na 600 korun, jinde ale třeba z tisícovky na 1 500 korun. Naopak ve Znojmě se rozhodli platbu vůbec nenavyšovat. "Ve Znojmě ta částka činí 350 korun, je to částka, která je nastavena tak, aby byla přijatelná pro všechny rodiny. Nemáme potřebu zvyšovat tu částku, držíme ji takto nízkou z toho důvodu, že chceme, aby školky byly pro každého prioritou," řekl znojemský starosta František Koudela (ODS).

[chooze:article;value:573103]

​S náklady spojenými s umístěním dítěte do státního předškolního zařízení si někteří rodiče už nemusí dělat starosti. "Rodinám s nízkými příjmy, které pobírají příspěvek na dítě, se nově tento poplatek za vzdělávání promíjí," sdělila mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. Školkovné také nehradí předškoláci a děti s odkladem školní docházky.

Jak upozornil sociolog ze společnosti PAQ Research Václav Korbel, problémem může být u některých rodičů to, že neví o možnosti si zažádat, aby školkovné platit nemuseli. "Máme indicii, že o tom spousta rodičů, a ani vlastně školek, neví, a nebude se to využívat tak, jak by mělo," upozornil.

Navýšení o tisíc korun, hlavně v případě více dětí, může podle Korbela i do rozpočtů rodin ze střední třídy udělat pořádný zásek. Hlavně pak u rodin, které jen těsně nedosáhnout na přídavek na dítě. Na ten má nárok rodina, pokud její příjem nepřekročí 3,4násobek životního minima rodiny. Čtyřčlenná rodina s dvěma děti do šesti let má životní minimum 13 470 korun, 3,4násobek je 45 798 korun. Průměrná mzda byla ve 2. čtvrtletí 45 854 korun, medián mezd byl 38 529 korun.

V Ostravě se otevřela třída pro romské děti, usnadní jim to nástup do školk. Podívejte se na dubnovou reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.