Hlavní město pomáhá Pražanům v bytové nouzi

Hlavní město ve spolupráci s městskými částmi provozuje kontaktní místa pro bydlení, která mají za cíl zpřístupnit komplexní a dostupnou podporu lidem v bytové nouzi, kteří jsou ohroženi ztrátou bydlení. Obecně je kontaktní místo otevřeno všem lidem, kteří řeší problémy se stávajícím bydlením a často nevědí, na koho se obrátit a zda mají nárok například na některé sociální dávky.

Pražané mají díky těmto místům přístup k dostupnému odbornému poradenství a podpoře často přímo ve své městské části, která má ke svým občanům nejblíže. Právě proto bylo zřízeno šest nových poboček kontaktních míst, a to ve spolupráci s většími městskými částmi. Nachází se v Praze 1, 3, 5, 8, 9 a také v Praze 14. Kontaktní místa nabízí občanům rychlou a adresnou pomoc, lepší služby a zároveň ulehčují svému úřadu. Kromě toho má Praha centrální pobočku ve Škodově paláci v Jungmannově ulici v Praze 1.

Každé kontaktní místo zaměstnává navigátora a poradce podpory nájemních vztahů. Proškolení odborníci lidem poskytují nejen bezplatné poradenství a pomoc v oblasti bydlení, ale aktivně pomáhají například s vyplněním žádostí a hledají nejúčinnější řešení bytové situace toho, kdo se na ně obrátí. Cílem poradenství je, aby lidé neztráceli stávající bydlení, případně snáze našli nové.

Na kontaktní místo pro bydlení se může jakýkoli Pražan obrátit například v případech, kdy dostal výpověď z nájmu či má nejasnosti ohledně podmínek nájemní smlouvy a uvítal by odbornou konzultaci. Dále mimo jiné v situacích, kdy nájemce bydlí v nevyhovujících podmínkách, má špatné sousedské vztahy nebo vztahy s majitelem bytu a potřebuje zprostředkovat adekvátní podporu. Kontaktní místa navštěvují také lidé, kteří dluží na nájemném a potřebují konzultaci ohledně svého dluhu, případně mají nedostatečný příjem a rádi by zjistili, zda mohou mít nárok na některou ze státních sociálních pomocí. Kontaktní místa také nově zprostředkovávají pomoc při řešení stížností a návrhů nájemníků v soukromých bytech.

Kontaktní místa pro bydlení byla zřízena v rámci projektů „Zabydlování a podpora v bydlení domácností a kontaktní místa pro bydlení“ a „Zabydlování a podpora v bydlení domácností a poradci pro nájemníky“ financovaných z Evropského sociálního fondu. Veškeré detaily jsou k dispozici na adrese: https://praha.eu/kontaktni-misto-pro-bydleni.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.