Epidemiolog Prymula: Vlna covidu je letos silnější. Opatřením se nevyhneme

Covid je na vzestupu, vyvstává otázka nošení roušek a respirátorů. "Doporučil bych je hlavně těm, kteří jsou nakažení a potřebují jít někam ven, nebo citlivějším jedincům či chronicky nemocným," vysvětluje pro TN.cz epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

V pondělí úřady evidovaly zhruba 700 nových případů. Podle Prymuly jde ale jen o jedince, kteří se pozitivně testovali. "Skutečné počty mohou být asi desetinásobné," odhaduje. 

Čím si vysvětlujete, že rychlejší šíření nemoci začalo už letos v létě? Dříve odborníci tvrdili, že přenosu pomáhá spíše chladné počasí…

Zatímco chřipku míváme od listopadu do března, covid je v tomto jiný. Mívá těch vln několik a ta letní, která zasahuje do podzimu, se pravidelně opakuje. Letos je jen silnější. Koronavirus jsme viděli i v teplých krajích, kde se lavinovitě šířil.

[chooze:article;value:573091]

Troufnete odhadovat další vývoj během letošního podzimu?

Ta vlna trvá pokaždé dva až tři měsíce. Rovněž v nemocnicích už vidíme, že dochází k většímu nárůstu. Už minulý týden bylo na JIP asi 11 pacientů.

Nadále platí doporučení, že by se senioři a chronicky nemocní lidé měli nechat očkovat?

Ano. K dispozici je nová vakcína na variantu JN.1 od společnosti Pfizer a je tu už od srpna. Teď se sice šíří varianta Kp3, ale vždycky budeme kousek za tím virem, protože nejsme schopni vyrobit vakcínu dostatečně rychle. Ale očekávám, že dostupné očkovací látky pomohou i proti variantě Kp3.

V čem se současná očkovací látka liší od té, kterou jsme měli loni?

Ona je vlastně velmi podobná, jiný je pouze kmen vyvolávající imunogenitu.

[chooze:article;value:572691]

Kromě očkování nás ale mohou ochránit i roušky nebo respirátory.

Doporučil bych je hlavně nakaženým, pokud potřebují jít někam ven, nebo citlivějším jedincům, kteří jsou třeba chronicky nemocní.

Jsou nutné respirátory, nebo stačí obyčejné roušky?

Nedávno jsem viděl odbornou práci z VŠCHT. Ukazuje se, že i textilní rouška zamezuje šíření viru, protože ten se musí vychýlit ze své normální dráhy. Účinnost je proto až překvapivě vysoká.

Budeme muset počítat i s opatřeními v podobě omezování návštěv v domovech pro seniory a v nemocnicích?

Ano, na některých místech už s tím dokonce začali. Nejde jen o to, abychom uchránili seniory a nemocné. Chráníme rovněž personál těch zařízení. Já dokonce očekávám, že na některých místech budou muset lokálně zdravotnická zařízení uzavírat některá lůžková oddělení kvůli nemocným zdravotníkům.

Záchranáři žalují zdravotnickou službu. Chtějí doplatek za práci během covidu (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.