Zásah policie na pražském arcibiskupství. NCOZ prověřuje podvod

"Mohu uvést, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze," řekl TN.cz mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Jako první o zásahu informoval web iRozhlas.

Kriminalisté do budovy přišli v úterý ráno. To potvrdil i vedoucí odboru komunikace arcibiskupství Jiří Prinz. "Kriminalisté dnes na arcibiskupství prověřovali některé staré transakce z doby před několika lety. Arcibiskupství s nimi plně spolupracuje," sdělil.

Dozorující státní zástupce Jiří Pražák řekl České televizi, že prověřují podezření ze spáchání zločinu podvodu. Arcibiskupství je ale v roli oběti podvodu s nemovitostmi. Škoda je předběžně asi 200 milionů korun. Probíhá řada domovních prohlídek a dalších prostor.

[chooze:article;value:553133]

"V této fázi trestního řízení není nikdo v režimu zadržení a neplánujeme, že by nyní bylo zahájeno trestní stíhání nějaké osoby. Zcela obecně mohu říci, že trestná činnost souvisí s převody nemovitých věcí z vlastnictví arcibiskupství, které již proběhly," uvedl Pražák.

Redakce TN.cz oslovila Vrchní státní zastupitelství v Praze s žádostí o reakci. Jakmile ji žalobci poskytnou, doplníme ji do článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.