Lékaři jsou naštvaní na vládu. Hrozí hromadné výpovědi z přesčasů

Čeští lékaři a zdravotníci se opět bouří. Odbory lékařů i pracovníků ve zdravotnictví se dohodly s ČLK na protestech. Odboráři vyzývají lékaře a zdravotní sestry, aby k 30. říjnu vypověděli přesčasové hodiny. Oznámili to na úterní tiskové konferenci.

Důvodem, proč odboráři vyzývají k nesloužení přesčasů, jsou především nevyhovující podmínky ohledně přesčasů. Problém mají například se započítáním osmi hodin přesčasů týdně.

[chooze:article;value:573140]

​Podle zdravotníků vláda Petra Fialy neplní sliby, které jim dala loni, aby zabránila protestům. Nestihne se například schválit zákon upravující odměny pro zdravotníky. Odborům chybí také sjednocení ohodnocení ve státních a soukromých nemocnicích.

Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů v sobotu oznámil, že chce vyšší finanční ohodnocení lékařů. V první kategorii, kde jsou lékaři s délkou praxe do 24 měsíců, by mělo jít o 1,5násobek průměrné mzdy a ve druhé kategorii u lékařů sloužících déle než 24 měsíců dvojnásobek. Ve třetí kategorii pro erudované a plně specializované lékaře by mělo jít o trojnásobek. 

Ministerstvo zdravotnictví už na protesty lékařů zareagovalo. "Sjednocení odměňování zdravotníků je posledním otevřeným bodem v diskuzi a jednáme o něm už od začátku roku. Prosincová dohoda je ze strany ministerstva plněna ve všech svých bodech a byla provedena dohodnutá opatření v oblasti vzdělávání, pracovních podmínek i jednorázového navýšení odměňování zdravotníků," uvedlo v oficiálním prohlášení ministerstvo zdravotnictví. 

Hrozbě protestů čelila vláda už loni. Lékaři tehdy oznámili, že od 1. prosince přestanou sloužit přesčasy, podobně jako nyní. Tím byla rázem ohrožena dostupnost péče pro tisíce pacientů. K velkým protestům naštěstí nedošlo díky dohodě, kterou vláda uzavřela s představiteli lékařů. 

Podívejte se na tiskovou konferenci Lékařského odborového klubu - Svaz českých lékařů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.