Inspirujte se, kam v září vyrazit k moři vlakem

Plánování cesty vlakem k moři začíná výběrem ideální destinace a vhodného vlakového spojení. Tento krok je klíčový pro to, aby vše probíhalo hladce a bez stresu. A aby vaše plánování bylo jednodušší, připravili jsme pro vás praktické informace, jak se dostat do nejoblíbenějších přímořských destinací.

K Jadranu netradičně

I když spousta českých cestovatelů jezdí do Chorvatska spíše autem, cestování vlakem do této oblíbené destinace získává na popularitě. Jadran je ideální volbou pro ty, kteří touží po kombinaci nádherných pláží, historických měst a bohaté kultury. Vydejte se vlakem třeba do Splitu, kde vás čeká nezapomenutelná dovolená a kde si i v září užijete dostatek sluníčka a teplého moře.

Trasa vlaku do Chorvatska

V minulých letech se velké oblibě těšily přímé žluté vlakové spoje. Ty už ovšem nejezdí, takže vlakem k moři s RegioJetem se už nedostanete, obdobně je to s Českými drahami, ani ty vlaky do Chorvatska nevypravují.

Postačí vám ale dojet do Vídně, kde můžete nasednou na přímý vlak k Jadranu. Jedná se o tento spoj:

Vídeň – Graz – Maribor – Záhřeb – SPLIT (čas na cestě: 19 hod. 5 min.)   

A na kolik vás cesta do oblíbeného Chorvatského města vyjde? Pokud vyrazíte vlakem už z Prahy, zaplatíte za celkové jízdné od 3 456 Kč. 

TIP: Z Vídně jezdí do Chorvatska také autovlak, takže jednoduše naložíte svého motorového miláčka a přímo v místě dovolené si užijete flexibilitu cestování. Jen si v takovém případě ke svému cestovnímu pojištění sjednejte raději i autoasistenci. 

Ciao Italia

Pokud máte rádi teplejší podnebí a víc kosmopolitní atmosféru, Středozemní moře je ta správná volba. Vlakem se pohodlně dostanete například do Benátek nebo Rimini. Romantické Benátky vás okouzlí svými kanály a historickou atmosférou, zatímco Rimini nabízí dlouhé písečné pláže a čilý noční život. 

Trasy vlaků do Itálie

Stejně jako při cestě vlakem do Chorvatska, také do italských Benátek vyráží přímý vlakový spoj z vídeňského nádraží.

  • Vídeň – Villach – Udine – BENÁTKY (čas na cestě: 12 hod. 10 min.) 

Zatímco do Rimini, které se nachází o něco jižněji, můžete zvolit vlakový spoj z německého Mnichova s přestupem v Bologni.

  • Mnichov – Rosenheim – Bologna (přestup) – Faenza – RIMINI (čas na cestě: 17 hod. 40 min.) 

Pokud se rozhodnete pro cestu vlakem už z Prahy, jízdné do Benátek vás vyjde od 1 365 korun, z Prahy do Rimini pak přibližně od 1 552 Kč.

Vlakem k Baltu aneb když nemíříte jenom za koupáním

Preferujete chladnější klima a klidnější atmosféru? Pak jsou baltská přímořská města tím pravým. Cestování vlakem k moři v Německu je zajímavou volbou pro ty, kteří chtějí zažít severní pobřeží Evropy bez stresu z dlouhého řízení. Jednou z nejpopulárnějších destinací je město Rostock, jež je 4. největším přístavem Německa. Kromě bohatého kulturního vyžití v podobě nejrůznějších muzeí a galerií si zde vychutnáte také krásnou přírodu. Pokud sebou na cestu přibalíte i kola, případně si je půjčíte na místě, můžete si projet malebnou cyklostezku Ostseeradweg podél pobřeží Baltského moře.

Dalším neméně zajímavým cílem je město Stralsund. Jeho historické jádro a památky mu vynesly zápis na seznam UNESCO a také se odsud dostanete na největší ostrov Německa – Rujána. Zde můžete navštívit například národní park Jasmund nebo obdivovat křídové útesy. A na své si přijdou i milovníci ryb, kteří by si neměli nechat ujít místní vyhlášenou specialitu – rybí hamburger.

Trasy vlaků k německému Baltu

Výhod cestování vlakem do německých měst ležících na pobřeží je hned několik. Cesta vám nezabere tolik času. Vybrat si můžete i noční spoje, a navíc si po cestě můžete naplánovat zajímavé zastávky a strávit jeden den například v Drážďanech nebo v Berlíně. Trasy do obou zmíněných měst vypadají následovně

  • PRAHA – Ústí n. Labem – Děčín – Drážďany – Berlín (přestup) – Waren – ROSTOCK (čas na cestě: 7 hod. 10 min.)
  • PRAHA – Ústí n. Labem – Děčín – Drážďany – Berlín (přestup) – STEALSUND (čas na cestě: od 8 hod a 30 min, záleží na typech a návaznosti spojů)

Za jízdné z Prahy do Rostocku zaplatíte od 1 010 Kč, cesta do Stralsundu vás vyjde od 1 894 Kč.

Cestovní pojištění k moři

Před cestou na dovolenou k moři byste neměli zapomenout na sjednání cestovního pojištění. Postará se o vás v případě zdravotních komplikací, ať už půjde o nemoc, hospitalizaci nebo jiné nečekané události. Kromě toho v cestovním pojištění najdete také asistenční služby v českém jazyce, dostupné 24/7, a možnost přidání užitečných připojištění, jako jsou:

  • Pojištění odpovědnosti
  • Pojištění zavazadel
  • Pojištění storna pobytu

Cestovní pojištění si můžete snadno a rychle srovnat i sjednat přes internet. Celý proces zvládnete během několika minut z pohodlí domova přes online kalkulačku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.