Ruské drony přiletěly nad Rumunsko. Další havaroval v Lotyšsku

"Skupina útočných bezpilotních letounů narušila vzdušný prostor Rumunska," oznámilo v noci na neděli podle vládní agentury Ukrinform ukrajinské letectvo. Drony podle něj mířily do Oděské oblasti.

Narušení svého vzdušného prostoru následně potvrdilo také samo Rumunsko, které je členským státem NATO. Podle tamního ministerstva obrany Rusové útočili na civilní cíle a přístavní infrastrukturu v blízkosti rumunských hranic.

"Národní vojenské velitelské centrum informovalo Generální inspektorát pro mimořádné situace ohledně zavedení opatření k varování obyvatelstva v okresech Tulcea a Constanța," uvedlo ministerstvo s tím, že varování byla zaslána po druhé hodině ráno. Takřka zároveň do vzduchu vystartovaly také dva letouny F-16 rumunského letectva, které "monitorovaly situaci".

[chooze:article;value:572711]

"V průběhu těchto událostí radarový sledovací systém identifikoval a sledoval dráhu dronu, který vstoupil do národního vzdušného prostoru a opustil území státu směrem na Ukrajinu," uvádí ministerstvo.

Jeden z dronů ale mohl zasáhnout i rumunské území. "Z aktuálně dostupných informací vzešla možná existence dopadové zóny na území státu v neobydlené oblasti v okolí města Periprava," uvedlo ministerstvo. Město se nachází na Dunaji, přímo u hranice s Ukrajinou. "Síly ministerstva národní obrany provádějí od rána za pomoci leteckých prostředků a pozemních týmů průzkum v oblasti," dodal resort.

"Ministerstvo národní obrany důrazně odsuzuje tyto útoky ze strany Ruské federace proti některým cílům a prvkům ukrajinské civilní infrastruktury, které jsou neopodstatněné a jsou ve vážném rozporu s normami mezinárodního práva," uvádí se dále v oficiálním prohlášení.

Dron havaroval v Lotyšsku

Ještě v sobotu měl další ruský dron havarovat v Lotyšsku. V neděli to na síti X oznámil prezident země Edgars Rinkēvičs. "Probíhá vyšetřování. Jsme v úzkém kontaktu s našimi spojenci. Počet takových incidentů na východním křídle NATO narůstá a musíme je řešit kolektivně," dodal. 

Podle portálu Euronews měl dron nad Lotyšsko přiletět přes Bělorusko. Země už v souvislosti s incidentem oznámila, že posiluje protivzdušnou obranu. Lotyšský ministr zahraničí si pak na kobereček pozval zástupce ruské ambasády. 

Rusko ostřelovalo na začátku září Lvov a Kyjev. Ukrajina nemá dost systémů na obranu, říká analytik (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.