Prymula varuje před další vlnou covidu. Připomeňte si jeho hlavní příznaky

Pode epidemiologa Romana Prymuly bylo už o prázdninách jasné, že epidemie koronaviru přišla o něco dříve než v letech předchozích. "Covid bude prudce narůstat hned po letních prázdninách. Čeká nás covidová vlna," řekl TN.cz exministr zdravotnictví.

Kvůli málo rozšířenému testování ale podle něj ani odborná veřejnost netuší, v jaké fázi covidové epidemie nyní jsme. V pondělí se pozitivně testovalo na covid 600 lidí, o čtyři dny později pak necelých 500. "Skutečná čísla ve srovnání s těmi oficiálními mohou tak být klidně desetinásobná," upozornil Prymula v rozhovoru.  

[chooze:article;value:572703]

Situace se zhoršuje také na Slovensku, kde přibývá nemocných. Podle webu topky.sk. to potvrzuje i extrémně zvýšený zájem lidí o antigenní testy. Prudký nárůst pacientů zaznamenali také v Polsku, kde denně v posledních období registrují stovky nakažených koronavirem, napsal portál Polsat News.

Lidé si ale často zaměňují chřipku s covidem, každá z těchto infekcí je totiž způsobena viry. Většinou ale mají jiný průběh. 

Hlavní příznaky 

Covid-19 se nejčastěji projevuje bolestí v krku, horečkou, mnozí z nemocných si stěžují na bolesti zad, dušnost a bolest na hrudi. Nezřídka nemoc doprovází zimnice, velká únava, ztráta chuti nebo bolesti očí.   

Nachlazení projevuje se bolestí v krku, která je spojená s kašlem a rýmou. Horečka a bolesti hlavy jsou zde vzácné. Příznaky se objevují postupně a vymizí bez léčby za 7 až 10 dnů.

U chřipky se kromě příznaků typických pro nachlazení se objevuje také horečka, bolesti svalů a kloubů a únava. Celkové příznaky, které převažují nad příznaky dýchacího traktu, obvykle vymizí do týdne, zatímco kašel může trvat až 14 dní.

Podle Prymuly přibývá v posledním období navíc nemocných se zápalem plic. "To je důsledkem virových onemocnění, kterých tu máme hodně. Ona poškodí sliznice, primární jsou tedy virové záněty plic. Další možností je pneumokokový bakteriální zánět, který nasedá na poškozené sliznice," varuje epidemiolog. 

​Děti si domů z prázdnin přivezly řadu nemocí. Řádí vši i zápaly plic (2/9/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.