Nad Evropou se formuje nebezpečný jev. Následky pocítíme i v Česku

První studená fronta překročí evropské hranice v noci z neděle na pondělí a přinese značné ochlazení. Meteorologové z odborného portálu Severe Weather ale očekávají, že kromě sražení teplot má velký potenciál pro tvorbu silných bouřek a obávají se, že by mohly vyvolat záplavy.

Bouřky by se měly objevit nejprve v severní Itálii, postupně se přesunou na Slovinsko a do Rakouska. V bezpečí ale následně nebude ani zbytek Evropy. "Očekává se, že tyto bouře přinesou intenzivní srážky, silný vítr, bleskové povodně," upozorňují meteorologové.

[chooze:article;value:572947]

​Změna počasí se nevyhne ani Česku. Jak uvádí Český hydrometeorologický ústav, už pondělí přinese zcela jiné počasí, než na které jsme si v posledních 14 dnech zvykli. "Stabilní a vysoce nadprůměrně teplé počasí vystřídá konečně ochlazení a v pondělí si patrně užijeme po dlouhé době i plošnější déšť," říkají.

V noci na pondělí by měl intenzivní déšť a zřejmě i bouřky zasáhnout hlavně západ Čech. Během rána a dopoledne by se pak měly srážky přesouvat na většinu území včetně Moravy a Slezska. Kde přesně ale bude pršet, zatím není zcela jasné.

"Bude záležet na trajektorii a vlastnostech tlakové níže, která přes naše území bude přecházet. Mělo by ale zapršet na většině území a lokálně i s možnými úhrny v řádu několika desítek mm. Ne všude ale takto vydatnější srážky budou," uklidňují meteorologové.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.