Děti by při výuce měly lízat zmrzlinu nebo hníst těsto, myslí si britští vědci

Hnětení těsta, lízání zmrzliny, hra světla a stínu, pěstování ovoce a zeleniny aktivity, které možná na první pohled do školy nepatří. Podle vědců z Královské chemické společnosti ale díky nim mladší děti lépe pochopí fyzikální a chemické procesy.

Zmrzlina má dětem vysvětlit princip zahřívání, ochlazování a vliv teploty na lidské tělo. Mladší děti tak prý lépe pochopí, že extrémně nízké teploty jim mohou ublížit a během horečky anebo vysokých venkovních teplot tělo musí ochladit. Navíc dřívko a plastový obal dětem poodhalí recyklaci.

[chooze:article;value:568962]

​Pěstování zeleniny zase dětem ukáže životní cykly živých organismů. Navíc podle britských průzkumů víc než polovina tamních dětí bydlí v bytech anebo domech, kde nemají žádnou zahradu. Ovoce a zeleninu tak poprvé vidí až v obchodech anebo doma v lednici.

"Já bych ve škole chtěla jíst zmrzlinu, protože ji mám ráda. Já si chci hrát s těstem, protože to je zábava. Mě by ve škole bavilo hrát si se světlem a stínem, protože je to takové klučičí," odpověděly české děti na dotaz, zda by se jim taková výuka zamlouvala.

"Pakliže se šikovně přistoupí k té činnosti a paní učitelky anebo páni učitelé vysvětlí, proč to vlastně děláme a jaké procesy se přitom dějí, tak to je skvělý nástroj," souhlasí ředitel ZŠ Pod Žvahovem Jan Horkel.

"Učení hrou je to nejlepší, co pro naše děti můžeme udělat. Díky vlastní zkušenosti totiž malé děti lépe porozumí i složitějším procesům," upozornila Aylin Ozkanová, učitelka a specialistka na vzdělávací politiku z Královské chemické společnosti. Britští vědci by tyto novinky chtěli zahrnout do osnov přírodních věd pro děti od tří do 11 let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.