Bělorusové sestřelují ruské drony. Je to zastírací manévr, říká politolog

Ve čtvrtek 5. září sestřelily běloruské stíhačky dva ruské drony poblíž města Homel. O incidentu informovala organizace Belarus Hajun, na níž se odvolává list Kyiv Independent.

Nejde přitom o ojedinělý incident, drony ve službách Putinovy armády už měly na území státu diktátora Lukašenka úřadovat rovněž 29. srpna. Tehdy podle listu Ukrajinská pravda také vzlétly stíhačky, o sestřelu bezpilotních letounů však nikdo neinformoval.

[chooze:article;value:561388]

​Podle českého politologa a novináře žijícího v Moskvě Jiřího Justa se ale na tradičně dobrých vztazích Ruska s Běloruskem navzdory popisovaným incidentům nic nemění. "Drony toto spojenectví nemohou narušit a s největší pravděpodobností přítomnost dronů ruská armáda té běloruské nějak vysvětlí," uvedl pro TN.cz Just.

Minsk chtěl podle něj ukázat, že nad svým územím má dokonalou kontrolu, i když ve skutečnosti bez námitek plní ruské pokyny. "Vzhledem k tomu, že se jednalo jen o několik dronů, to ani nepovažují za nějaký velký problém. A je možné, že Bělorusko chce pouze demonstrovat svou kvazisuverenitu a ukázat, že kontroluje svůj vzdušný prostor," dodal český novinář z Moskvy.

Bělorusko spustí jaderné cvičení s Rusy. Argumentuje obranou proti Západu (116/62024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.