V USA se objevil první případ nákazy ptačí chřipkou u člověka, který nebyl v kontaktu se zvířaty

Případ se vyskytl u dospělého pacienta v americkém státě Missouri. Případ je významný tím, že pacient nebyl v kontaktu s nakaženými zvířaty, což je nejčastější způsob šíření ptačí chřipky, píše britský deník The Independent.

„Jedná se o 14. případ onemocnění člověka virem H5 hlášený ve Spojených státech během roku 2024 a první případ onemocnění virem H5 bez prokazatelného kontaktu s nemocnými nebo nakaženými zvířaty,“ uvedlo CDC ve svém prohlášení.

[chooze:article;value:543959]

Podle CNN se jedná také o první případ nákazy virem H5 zjištěný v rámci národního systému sledování chřipky v zemi. Případem se zabývá ministerstvo zdravotnictví a služeb pro seniory ve státě Missouri. Osoba měla pro nemoc typické zdravotní potíže a byla hospitalizována 22. srpna. Podle MDHSS byla osoba pozitivně testována na chřipku typu A, byla léčena antivirotiky, je zotavena a byla propuštěna z nemocnice.

Podle Ministerstva zdravotnictví a služeb pro seniory státu Missouri zůstává riziko trvalého přenosu nebo nákazy mezi širokou veřejností nízké. Případ však přispívá k rostoucím obavám z rizika šíření ptačí chřipky mezi lidmi, zejména proto, že se jedná o první infekci u člověka v USA, který nepřišel do kontaktu s drůbeží nebo skotem. Mezi blízkými kontakty pacienta nebyl zjištěn žádný pokračující přenos, uvedlo CDC.

"Otázkou nyní je: Jak se tento pacient nakazil?" řekl serveru NBC News Dr. William Schaffner, odborník na infekční choroby z Vanderbilt University Medical Center v Nashvillu v Tennessee. "Potřebujeme velmi, velmi důkladné vyšetřování."

Nebyly zjištěny žádné důkazy o tom, že by virus H5N1 - H5 šířící se u dojnic, byl přenosný z člověka na člověka. Vzorek od pacienta z Missouri bude třeba laboratorně prozkoumat, aby se zjistilo, zda virus H5 nezískal mutace, které by usnadnily jeho přenos na člověka, uvedl Schaffner. „Bude to nesmírně zajímavé,“ dodal.

V samostatném sdělení představitelé zdravotnictví státu Missouri uvedli, že zatím nebyly zaznamenány žádné známky neobvyklé chřipkové aktivity u lidí, včetně nárůstu návštěv pohotovosti nebo laboratorní detekce případů chřipky u lidí ve státě Missouri.

Ptačí chřipka udeřila na Česko nebývalou silou. Je velmi agresivní, varují veterináři (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.