V Hartmanicích vonělo grilované maso. Na 20 týmů soutěžilo v opékání prasat

Obec Hartmanice, kde žije necelá tisícovka obyvatel, v sobotu praskala ve švech a fronty na ochutnávky se tvořily už hodinu před vydáním prvních porcí. Jedna z front byla dlouhá sto metrů, lidé se nemohli dočkat, až se začnou prodávat vstupenky.

Své kulinářské umění porovnalo 21 týmů z pěti krajů. Pikantní ale nebylo jen okořeněné a naložené vepřové, ale i názvy družstev. Nechyběli Prasáci nebo Dobrkovská Lhotka. 

Mistrovství má jasná pravidla. Každé družstvo muselo opéct prase, vydat každému zájemci porci a ten pak hlasoval kde mu prasátko chutnalo nejvíce. Za 300 korun měli návštěvníci nárok hodnotit a ochutnat od sedmi opékačů. 

[chooze:article;value:565835]

Každé družstvo mělo na grilování svůj recept. "Nemůžeme prozradit. Veselé bylinky. Je to neprolomitelné tajemství," odmítli soutěžící prozradit tajemství dochucování masa. Důležité je, že tajné receptury zabraly na chuťové pohárky návštěvníků.

Letošní ročník mistrovství Šumavy v opékání prasat vyhrála parta z Bolešic. "Jde ale hlavně o to, aby se lidé dobře bavili," poznamenal starosta Hartmanic Pavel Valdman. "I ten tým, který skončí na posledním místě, má to prase vynikající. Vždycky se u nás všechno sní," dodal starosta.

Letošním mistrovstvím se opékači z Hartmanic zapsali do České knihy rekordů, 21 prasat totiž najednou v tuzemsku ještě nikdo neopékal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.