Taková vedra Evropa ještě nezažila. Meteorologové bijí na poplach

Léto 2024 je z meteorologického pohledu u konce a odborníci tak mají konečně prostor na jeho zhodnocení. Analýza teplot v Evropě i ve světě ukázala, že bylo nejteplejším v historii měření.

"Léto 2024 (červen–srpen) bylo dosud nejteplejším dle globální průměrné teploty vzduchu," uvádí Český hydrometeorologický ústav s odkazem na Copernicus Climate Change Service, který výsledky přinesl.

Průměrná teplota vzduchu v letních měsících byla o 0,69 stupně Celsia vyšší, než je dlouhodobý průměr z let 1991 až 2020. Překonala dokonce i loňské léto, kdy byla průměrná teplota vyšší o 0,66 stupňů.

[chooze:article;value:567396]

​I v Evropě byla průměrná teplota nejvyšší, kterou se kdy podařilo zaznamenat. Meteorologové uvádí, že byla o 1,54 stupně Celsia vyšší, než je dlouhodobý průměr a překonala tak rekord z roku 2022, kdy byla vystoupala o 1,34 stupně nad hranici průměru.

"V západní a severní Evropě bylo léto převážně vlhčí než dlouhodobý průměr. Ve Středomoří a východní Evropě bylo většinou sušší, což bylo v některých případech spojeno s výskytem sucha," dodávají meteorologové.

Nadprůměrné teploty ale odborníci nezaznamenávají jen v létě. Globální průměrná teplota za posledních 12 měsíců je nejvyšší doposud zaznamenanou, a to s odchylkou 0,76 stupňů od dlouhodobého průměru. Průměr z předindustriálního období z let 1850 až 1900 přesahuje dokonce o 1,64 stupně.

Lidé si užívají letní počasí. Koupaliště jsou stále zaplněná:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.