PŘEHLED: O víkendu se otevře přes 700 památek. Některé mají vstup zdarma

Dny evropského dědictví odstartovaly v sobotu 7. září a společně s nimi tak mnoho památek napříč republikou otevřelo brány. Kromě vstupu zdarma hlásí některé z nich i organizované prohlídky nebo procházky po areálu. Redakce TN.cz připravila stručný přehled po jednotlivých krajích.

Praha nabízí návštěvu Libeňského zámečku. Ten otevře brány v sobotu od 12 do 18. hodin. Každou půl hodinu nabídne návštěvníkům organizované prohlídky s průvodem. Za návštěvu stojí i zahrada v domě U Censorů nebo  kostel sv. Karla Boromejského, který bude přístupný v neděli od 11 do 18 hodin. Kostel je dokončený v roce 1855 a je součástí areálu Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Moromejského.

​Ke Středočeskému kraji neodmyslitelně patří dominanta Kutné Hory Chrám sv. Barbory, který bude 14. září přístupný od 12 do 18 hodin a 15. září od 9 do 18 hodin za dobrovolné vstupné. Gotická katedrála na těchto místech stojí od roku 1388 a nabízí pohled na ojedinělé pozdně gotické fresky s báňskou tematickou. Velmi cenné jsou i gotické chórové lavice zdobené řezbami z 15. století.

Netradiční komentovanou prohlídku si pro návštěvníky připravil hřbitov v Kluku ve středočeských Poděbradech. Součástí areálu je hřbitovní kaple s bývalou márnicí a pitevnou, a dokonce i domek hrobníka. Jedná se o jeden z nejhezčích a umělecky nejhodnotnějších hřbitovů u nás.

[chooze:article;value:572919]

V Plzeňském kraji nepřehlédněte Černou věž, která tvoří dominantu města Klatovy a dotváří zcela jedinečné panorama. Za snížené vstupné bude přístupná 21. a 22. září od 9 do 10 a od 13 do 17 hodin.

Za návštěvu stojí i Barokní špejchar Ve Dvoře. Budova špejcharu byla postavena v první polovině 18. století jako součást spálenopoříčského velkostatku. Dne 15. září od 10 do 17 hodiny si návštěvníci budou moct prohlédnout expozici, která bývá jindy zpoplatněná.

Pověstmi opředený hrad Loket nedaleko v Karlovarském kraji nabídne v sobotu 7. září vstup za sníženou cenu až do 20 hodin. Láká na netradiční prohlídku hradu, která návštěvníky zavede až do skrytých koutů a odhalí tajemství z minulosti.

Bečovské panské sídlo je sice přístupné za běžné vstupné, nabízí ale akce zdarma. Až do sobotních 17 hodin si návštěvníci užijí výtvarný workshop neb třeba komentovanou prohlídku středověk=ho jádra hradu s restaurátory.

[chooze:article;value:570709]

​Opařany v Jihočeském kraji se pyšní bývalým jezuitským klášterem, který byl přestavěn v roce 1727. Památka bude přístupná od 7. do 15. září zcela zdarma. Návštěvu je ale předem nutno objednat na tel. čísle 381 204 221.

A pokud bydlíte nedaleko Vimperku, vyrazte na prohlídku hřbitovní kaple Nejsvětějšího Srdce Páně. Jednolodní obdélná neogotická stavba je přístupná zdarma a provedou vás jí studenti z místního gymnázia.

Jste-li fanouškem vojenských a válečných dějin, bude návštěva Bašty v Kadani v Ústeckém kraji tím pravým, co v sobotu nebo v neděli podniknout. V minulosti sloužila jako jedna z hlavních obranných bašt v Kadani a přístupná je zdarma.

Za návštěvu stojí i známá galerie v Lounech, která je kulturní památkou sdružující moderní umění. Přístupná je jen v sobotu do 18 hodin a nabízí prohlídky za snížené vstupné 30 Kč. Budova sama o sobě patří k oceňovaným moderním stavbám v ČR.

Vstup zdarma nabízí o víkendu i distribuční transformátorová stanice ve Skalní ulici v Kadani. Byla vybudována pro rozvod střídavého proudu o napětí 3 x 5000 V a 3 x 220 V. Roku 1908 bylo ve městě postaveno šest takových základních stanic.

[chooze:article;value:568617]

​Pokud se chystáte vyrazit do Libereckého kraje, můžete navštívit Dům Karla Hubáčka. Komentovaná prohlídka trvá pět minut a do zahrady se můžete vydat i bez průvodce. Zaujmout by vás mohl i hrad Valdštej, který je přístupný za běžné vstupné, ale nabízí akce navíc.

Jste-li fanouškem přírody v Královéhradeckém kraji, mohl by vás přilákat majestátní dub v klášterní zahradě v Broumově. Zahrada, kterou nechal v 17. století založit významný opat Tomáš Sartorius, přiléhá k broumovskému klášteru.

Když už hovoříme o stromech, za návštěvu stojí i adršpašská lípa v Adršpachu, která má obvod 707 cm, měří 13 metrů a je stará přes 370 let. Je jedním z nejstarších stromů na Broumovsku.

V Pardubickém kraji navštivte arciděkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie, který se nachází v Chrudimi. Vstupné je zdarma a je možné absolvovat prohlídku s výkladem nebo vystoupit až do věže kostela.

V Kraji Vysočina láká historická radnice nebo Brána Matky Boží v Jihlavě. Ta je vysoká 24 metrů, vznikla v polovině 13. století a její součástí byl i padací most, bašty a mohutný barbakán.

[chooze:article;value:565980]

​V Blansku v Jihomoravském kraji je možné navštívit unikátní dřevěný kostelík sv. Paraskivy, který bude přístupný zdarma. Nabídne prohlídky kostelního betléma nebo i možnost vyzkoušet si hru na varhany.

Olomoucký kraj otevře galerii města Přerov. Aktuálně tam probíhá výstava Salvatora Dalího a navštívit ji je možné během tohoto víkendu od 9 do 18 hodin. Za návštěvu stojí i městský park Michalov.

Jste-li v Moravskoslezském kraji, mohl by za návštěvu stát Žerotínský zámek, který dnes slouží jako budova novojičínského muzea. Nabízí expozici historie města nebo kloboučnictví, které bývá považováno za nejslavnější odvětví, které město proslavilo.

A na závěr Zlínský kraj nabídne vstup do bývalé věznice v Uherském Hradišti zdarma. Tato novorenesanční budova byla postavena na konci 19. století a má zajímavou historii. Stavebně zachovalý vězeňský trakt je již dlouhá desetiletý opuštěný.

Netradiční koníček. Skupina kamarádů opravuje poničené památky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.