Pacienti ve Zlíně trpí kvůli opravě nemocnice. Pořád je tu hluk, stěžují si

Od loňského roku prochází zlínská Baťova nemocnice postupnou modernizací. Ta zahrnuje rekonstrukce starých, ale i výstavbu nových budov. Vše má trvat ještě nějakou dobu, přesněji do roku 2027, upozorňuje zařízení na svých stránkách.

Snahy nemocnice se ale u některých hospitalizovaných nesetkávají s příznivých ohlasem. Opravy se totiž odehrávají za plného provozu oddělení. Pacienti tvrdí, že práce doprovází nepřiměřený a především mnohahodinový hluk. Se svými zkušenosti se obrátili i na regionální politiky.  

"Klid na léčbu? Sbíječky a bourací kladiva tu řádí od časného rána i v sobotu a neděli. Hluk je hrozný, všechno se tu třepe," napsal podle lidoveckého senátora a primátora Vsetína Jiřího Čunka pacient, který se léčí ve zlínské nemocnici na oddělení kardiologie. Čunek nevěří, že opravy potrvají jen doku 2027, domnívá se, že se protáhnou na dalších 15 roků. "Naplánoval to tak hejtman Radim Holiš (ANO)," otřel se o svého soupeře v nadcházejících krajských volbách.    

[chooze:article;value:571900]

S tím ale vedení nemocnice nesouhlasí. "V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně se roky nic neopravovalo, proto musíme za provozu odstranit alespoň základní technické deficity, které brání bezpečnému provozování budov a nesnesou odklad," sdělila TN.cz mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Podle jejího vyjádření zařízení usiluje o tom, aby dění kolem rekonstrukce na pacienty příliš nedoléhalo. "Samozřejmě se snažíme dělat vše po co nejkratší dobu tak, aby to pacienty obtěžovalo co nejméně, ale úplně vyhnout se tomu nelze. Je nám líto, že je to pro pacienty i zdravotníky nepříjemné, jiná varianta však momentálně neexistuje. Respektive jedinou variantou by bylo uzavření provozu, což však není možné – o pacienty by se neměl kdo postarat. Většina z nich situaci chápe a jsou rádi, že jim naši zdravotníci i nadále zachraňují životy," dodala mluvčí Lipovská.

Ve Zlíně-Malenovicích se má navíc v budoucnu stavět nemocnice nová. V předvolební debatě na TN Live ale kandidáti některých stran se stavbou nesouhlasili. Jediný, kdo novou nemocnici stále hájil, byl Jiří Čunek. Stavba nové nemocnice je podle něj pořád výhodnější než rekonstrukce té stávající," řekl během debaty

"Projekt modernizace ve smyslu rekonstrukce dosud nezačal, probíhají tam jen opravy. Když se rekonstrukce dokončí, tak to bude stát dvakrát tolik jako nová nemocnice," uvedl za koalici K21.

Nekonečný souboj o novou nemocnici. Politici se stále neshodnou (2/9/2027):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.