Dům roky ničí ukrutný smrad. Muž v bytě hromadí odpadky, SVJ jen přihlíží

Z bytu ve druhém patře panelového domu v Lešenské ulici v Praze 8 se podle sousedů už roky line nesnesitelný zápach. Vlastní ho a obývá 60letý Radko N. Redaktor pořadu Na vaší straně se rozhodl situaci prověřit. Už když se blížil ke dveřím bytu, ucítil nepříjemný smrad. "Mám tu shnilé brambory, právě je připravuju na vyhození," řekl muž, když na něj redaktor zazvonil.

I malou škvírou dveří bylo vidět, že byt je plný nejrůznějšího odpadu. Nedávno se dokonce řešilo, zda ostatky matky, která Radkovi N. před časem zemřela, nejsou stále v bytě. Ovšem to se stalo už před více než dvěma lety.

"Násilně ten byt otevírala policie, chodíme tady v respirátorech. Když policie byt v květnu 2022 otevřela a hasiči lezli dovnitř lodžií, bylo vidět, že tam má letitou rozbitou lednici. A když ji otevřeli, byla tam stará krev z masa, létaly tam masařky, vajíčka na zemi, shnilé brambory," popisuje paní Miroslava, která v domě bydlí.

Policejní psovod a hasiči objevili "jen" hory odpadků. Byt byl sice částečně vyklizen, ale podle zápachu se u pana Radka opět odpadky navršily. "Pořád slibuje, že byt začne vyklízet, ale k úklidu se za dva a půl roku nedostal, neustále se vymlouvá a nedělá nic," dodává jeho sousedka. "Jsem v šestém patře a smrad je cítit i přes stoupačku, mám všude voňavé stromečky, jinak bych v bytě nevydržel," přidává se další z obyvatel domu.

[chooze:article;value:570696]

​"Zkusili jsme oslovit všechny úřady, hygienickou stanici, ministerstvo zdravotnictví, hlavní hygieničku, městský úřad, sociální odbor, stavební odbor, přestupkový odbor, policii jsme volali... Ale nestalo se vůbec nic," pokračuje paní Miroslava.

Úřady tvrdí, že nemají pravomoci. "Řešením problému by se mělo zabývat společenství vlastníků (SVJ), včetně obstarání právní pomoci," sdělil mluvčí Prhy 8 Martin Šalek. Podobně se vyjádřili i hygienici. "Hygienická služba nemůže nařídit opatření směřující k odstranění vámi popisovaného stavu a ani neprovádí žádné hygienické kontroly bytů," uvedla Radka Štujová z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Také stavební úřad sdělil, že nemůže suplovat společenství vlastníků. "Jedná se o soustavné zasahování do práv vlastníků sousedních bytů. Je namístě, aby se věcí zabývalo společenství vlastníků, například podáním žaloby, neboť evidentně dochází k porušování stanov SVJ," poznamenala Jana Ryvorová ze stavebního úřadu Prahy 8.

Jenže SVJ žalobu dosud nepodalo a většina vlastníků jen čeká na to, co udělá někdo jiný. Zatímco vlastníci přešlapují, odpadky v bytě přibývají. "Každou chvíli ho vidím, jak vybírá popelnice, nosí domů tašky a tam u něj to všechno pak hnije. Ten chlap je zralý na blázinec," zlobí se jeden z jeho sousedů.

[chooze:article;value:557795]

​Podobné případy psychiatři řeší často, největší problém ale bývá pacienta k léčbě dotlačit. "S těmito pacienty se setkáváme docela často, kdy se intervencí rodiny, obce, nějakého terénního týmu podaří pacienta k léčbě přivést," říká primář Psychiatrické nemocnice Kosmonosy Martin Matějka. 

Když domluvy nestačí, musí se na soud. "Nemůžeme donutit výbor SVJ, aby podal žalobu na pana N.," tvrdí paní Miroslava. Pro konzultaci si vybrala advokáta, kterého viděla v reportážích TV Nova. "Většina těchto problémových lidí je nemocná a soud má možnost jim nařídit i ústavní léčbu. Bude potřebovat znalecký posudek určitě z oboru psychiatrie. Pokud je někdo, byť částečně, zbaven svéprávnosti, tak musí mít tzv. opatrovníka. Náklady pak půjdou za tím vlastníkem bytu, přestože je zbaven částečně svéprávnosti, z jeho majetku. V krajním případě to může skončit dražbou," upozornil advokát Jan Černý.

Zeptali jsme se předsedy výboru společenství vlastníků, proč proti problematickému sousedovi nezakročí. "Zápach se šíří v letních měsících, to znamená dva až tři měsíce v roce. Zápach má tu nevýhodu, že se nedá exaktně měřit. Neříkám, že mi to nevadí. Hmyz jsme v minulosti zaznamenali, že se tam šířil, nicméně musím také říci, že by to nebyl hmyz, který by nějakým způsobem ohrožoval zdraví lidí," reagoval Tomáš Pánek, předseda SVJ Lešenská.

Ten dále tvrdí, že SVJ loni panu N. pohrozilo žalobou na nucený prodej bytu. Situace se prý pak zlepšila a žaloba na prodej údajně nemá šanci na úspěch. Žalobu na sousedské imise a omezování vlastnických práv ostatních si podle předsedy SVJ mají podat a platit pouze sousedé, kterým zápach vadí. Poradil mu to prý právník. "Právník ve svém stanovisku zmiňuje právě možnost sousedské žaloby a doporučuje, aby ji podali okolní vlastníci," nechal se slyšet Pánek.

[chooze:article;value:549531]

​Advokát Černý má ale jiný názor. "Největší odpovědnost leží prostě na výboru SVJ. Musím říct, že by to měl podat výbor SVJ, protože i pro soud je to určitá autorita a má to větší dopad u soudu, ta žaloba, než když to podá některý z vlastníků," poznamenal Černý.

S tím, že by žalobu na sousedské imise měl podat výbor SVJ, jsme konfrontovali jeho předsedu. "Pokud mi dáte materiály, které říkají, že sousedskou žalobu má podávat SVJ, což já jsem do této doby nevěděl, tak pokud by to mělo dělat SVJ, tak samozřejmě nemám problém nechat o takové věci hlasovat na shromáždění," reagoval na slova advokáta Pánek.

Vzali jsme předsedu SVJ za slovo, že by vzal v úvahu i jiný právní rozbor, a požádali o něj advokáta Černého. Oba se domluvili na setkání, kde by případ projednali. To se odehrálo na konci července. Uběhl více než měsíc, ale předseda SVJ nabízené pomoci nevyužil, advokátovi se neozval. Během natáčení příběhu ale došla trpělivost vlastníkovi vedlejšího bytu. "Od léta roku 2022 je z bytu souseda cítit silný zápach odpadků a hnijícího masa. Problémem je všudypřítomný hmyz. Vzhledem k tomu, že jakýkoliv apel na pana N. je marný, rozhodl jsem se celou věc řešit s advokáty," informoval David Španihel, který bydlí vedle pana N.

[chooze:article;value:545183]

​Podle advokáta Černého někdy ústavní léčba zabere. S dobrým koncem se setkal také primář psychiatrie Matějka. Celý proces je ale nadlouho. "Trvání této kauzy odhaduji na tak tři roky od podání žaloby," myslí si Černý.

Vlastníci bytů v Lešenské dosud jen ztráceli čas. K podání správné žaloby výbor SVJ ani souhlas většiny nepotřebuje. "Ten problém není, že by výbor nemohl podat žalobu, protože oni mohou disponovat asi do 130 nebo 150 tisíci korunami bez odsouhlasení nás, vlastníků. Advokát mi to vyčíslil, abychom složili kauci 60 až 70 tisíc," uzavřela paní Miroslava

Další podobné případy

Teno případ není ojedinělý. V řadě měst lidé většinou rezignovaně žijí vedle skládek za ploty a čekají, že se něco změní samo od sebe. Například v Kramolně u Náchoda, kde vlastník, pan Jiří, hromadí odpadky přes 20 let. Sousedé ani město po celou dobu žalobu nepodali, jen si stěžovali. Po dubnové reportáži TV Nova jeden ze sousedů sice žalobu zvažoval, ale pan Jiří je týdny v nemocnici a sousedé čekají, že se už nevrátí. 

To v Kolíně jsou se sběračem odpadů teprve na začátku, přičemž výzvy a pokuty od úřadu – jak jinak – nezabírají.

Takzvaní hromadiči nebývají sociálně slabí, odpad začali snášet nenápadně a obvykle se to zhorší poté, co jim zemřel blízký příbuzný. Vymlouvají se, slibují, zlobí se. Oni sami potřebují pomoct. Bez rozhodnosti okolí se jí ale nikdo nedočká – ani hromadič, ani sousedé.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.