Do Ruska míří z Íránu balistické střely. Je to alarmují, varují Spojené státy

Poté, co letos v květnu zemřel při pádu vrtulníku někdejší prezident Íránu Ebráhím Raísí, sliboval jeho nástupce vstřícnější chování Teheránu na mezinárodní scéně. Opak je ale pravdou. "Masúd Pezeškján během své prezidentské kampaně tvrdil, že chce politiku Íránu umírnit a být více otevřený světu. Chystaný transfer raket je ale dalším důkazem destabilizačního chování Íránu," řekl mluvčí ministerstva vnitra USA Vedant Patel.

Írán, věrný ruský spojenec, dodává na frontu zbraně dlouhodobě, v minulosti například posílal útočné drony. Poslední dodávka v podobě balistických střel by do Ruska měla dorazit brzy. "To, co čekáme na potvrzení, to se týká několika stovek balistických raket. To je výrazný vstup Íránu na podporu proti Ukrajině," poznamenal politolog z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK Jan Šír.

[chooze:article;value:570241]

​Některé agentury přitom psaly už v srpnu, že desítky ruských vojáků už v Íránů trénují jejich odpalování. "Může to svědčit o tom, že v tomto konkrétním segmentu už toho Rusové tolik nemají, svoje zásoby vyčerpali," dodal Šír.

Samotný Írán pak obviňuje druhou stranu, Západ podle něj svými moderními zbraněmi konflikt na Ukrajině prodlužuje. "Spojené státy a jejich spojenci nemohou popřít nepopiratelnou skutečnost, že dodávky západních zbraní prodloužily válku na Ukrajině a způsobily škody civilnímu obyvatelstvu a civilní infrastruktuře," stojí v prohlášení Íránu.

Podle expertů jsou ruské útoky silnější od konce srpna, prý také ve větší míře zasahují civilní objekty. Ukrajinské ministerstvo zahraničí v sobotu také vyjádřilo nad zprávami o přesunu balistických střel hluboké znepokojení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.