Bartoše kritizuje i ÚOHS. Zakázka na digitalizaci byla netransparentní, tvrdí

Nejhůře připravený projekt ve veřejné správě, téměř nepoužitelný systém s desítkami problémů a věc, která víc škodí než pomáhá – i tak hodnotí digitalizaci stavebního řízení stavební úřady a odborníci.

Teď se objevil další problém. Výběr dodavatele informačního systému byl podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) netransparentní. "Jednací řízení bez uveřejnění je svou povahou nejméně transparentním postupem při veřejném zadávání, který prakticky vylučuje hospodářskou soutěž, a je nejméně formalizovaný a kontrolovatelný," tvrdí antimonopolní úřad.

Podobný postup lze podle ÚOHS použít pouze v případě krajně naléhavých okolností, které zadavatel zakázky nemohl předvídat ani ji nezpůsobil. To prý ale v tomto případě neplatí.

[chooze:article;value:572652]

​"Byl tam časový prostor k bezproblémové realizaci standardního výběrového řízení. To, že ministerstvo zvolilo právě tuto variantu, je pouze důkaz toho, že ministerstvo tu digitalizaci prostě nezvládlo," myslí si politolog Lukáš Valeš.

"Ivan Bartoš je člověk, který si vůbec neuvědomuje, že udělal nějakou chybu, nebo že je něco špatně. A takový člověk není schopen tu chybu napravit. Proto by tam měl nastoupit nový ministr," vyzývá k Bartošově rezignaci poslanec a člen výboru pro veřejnou správu Robert Králíček (ANO).

Bartošovi koaliční kolegové to ale tak přísně nevidí. "Ministr Bartoš vysvětloval, že ty důvody, proč se rozhodl zadat zakázku napřímo, jsou naplněny, takže já mu budu muset věřit," nechal se slyšet poslanec a místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

[chooze:article;value:572574]

Ministerstvo pro místní rozvoj nedostatky v digitalizaci stavebního řízení přiznává, za výběrem dodavatele si ale stojí a proti zásahu antimonopolního úřadu podalo správní žalobu. Rozhodnutí je totiž zatím nepravomocné.

Antimonopolní úřad před časem navrhoval rozšíření svých pravomocí, Ivan Bartoš chtěl naopak omezit účast ÚOHS při posuzování veřejných zakázek a osekat pravomoci předsedy úřadu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.