Zdeněk doplul na nafukovacím člunu z Blanska k moři. Vyčistil jsem si hlavu, říká

Všichni cestují k moři autem nebo letadlem. Farmář Zdeněk to vzal po řece. Jeho plán byl tak absurdní, že ho všichni považovali za blázna. "Chtěl jsem dokázat, že když se člověk pro něco rozhodne, tak i na člunu za sedm tisíc dokáže doplout k moři," vysvětluje svůj záměr cestovatel Zdeněk Slouka.

Na cestu dlouhou přes 2 000 kilometrů vyrazil s kamarádem. Nejnáročnější prý byly první kilometry a dvanáct brněnských jezů. Teď vypadá jako špinavý zarostlý poustevník. Na vodě je přes tři měsíce – parťák se musel vrátit do Česka, a tak pokračuje k cíli sám. "Zažili jsme metrové vlny, lodě nejdřív říční, pak mořské jako paneláky," popisuje své zážitky.

[chooze:article;value:569879]

​Během sto dní na vodě viděl překrásné přírodní scenérie, pozoroval divoké koně a spal v klikatých meandrech řek, kam člověk suchou nohou nevstoupí. Zažil ale i chvíle, kdy mu do smíchu rozhodně nebylo.

Nakonec vždy znovu sedl do člunu a nechal se nést proudem. Vodu si filtroval přímo z řeky a živil se tím, co sám ulovil. "Chytil jsem třeba candáta," říká.

V pátek konečně po osmadevadesáti dnech má pod člunem slanou vodu Černého moře. Proplul pěti řekami přes deset států a to, jestli pokořil nějaký rekord, ho vůbec nezajímá – na gumovém člunu v říčním proudu si prý vyčistil hlavu jako nikdy předtím. "Ta pomalá plavba beze stresu byla prostě úžasná a všem to vřele doporučuju," řekl. Zpět do Blanska se vrátí příští týden.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.