Ústav stahuje důležitý lék. Přestaňte jej používat, vyzývá pacienty

Státní ústav pro kontrolu léčiv informuje o závadě v jakosti léčivého přípravku Temozolomide Glenmark, který je používán k léčbě specifických forem mozkových nádorů. Informaci zveřejnil na svých webových stránkách.

Tento léčivý přípravek se používá nejprve v kombinaci s léčbou ozařováním a následně samostatně.

[chooze:article;value:572409]

"Přípravek je stahován z trhu z důvodů rizika přítomnosti tobolky jiné síly v balení. Stahování se týká pouze šarže č. CM1303C," upřesnil ústav.​ Konkrétně se to týká balení 100MG CPS DUR 5, jeho použitelnost je do října 2025.

Pokud mají pacienti doma přípravek této šarže, měli by ho přestat používat a vrátit v kterékoli lékárně. Přípravek je bez doplatku, není v tomto případě potřeba žádná finanční kompenzace, lékárna pouze vyplní protokol o vrácení přípravku.

"Současně kontaktujte svého ošetřujícího lékaře, který vás bude dále instruovat o dalším postupu léčby. V současné chvíli není k dispozici jiná šarže stejné síly léčivého přípravku. K dispozici jsou jiné síly léčivého přípravku a dále jiné léčivé přípravky se stejnou účinnou látkou, stejné síly, jako stahovaný léčivý přípravek. Tyto léčivé přípravky jsou se stahovaným přípravkem vzájemně terapeuticky zaměnitelné," dodal SÚKL s tím, že stahování se týká načatých i dosud nepoužitých balení.

Léčivý přípravek je možné vracet do 30. listopadu letošního roku.

Pro zvláštní léky už lidé nebudou muset ke specialistovi. Předepíše jim je i praktik (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.