Řecko má kritický nedostatek vody. Sucho odhalilo ruiny zatopené vesnice

Voda základní prvek všeho živého. A právě kvůli klimatickým změnám, se kterými se potýká celý svět, je vody stále méně. S extrémními horky a suchem bojují zejména státy na jihu Evropy. V Řecku už se problém projevuje v klesajícím množství vody v jezerech a přehradách, kde se odhalují dávno zatopené vesnice.

Přehrada Mornos leží zhruba 260 kilometrů od Athén a je jednou ze čtyř nádrží zásobujících pitnou vodou právě hlavní město Řecka. A letos je v ní nejméně vody za posledních 16 let. "Potřebuje, aby hodně pršelo. Musí pršet ve dne v noci, po celý týden, aby se hladina zvedla," řekl Costas Koutsoubas, zástupce starosty obce Doris.

[chooze:article;value:570744]

Právě pohled na vysychající přehradu otevírá staré rány starousedlíkům. Ti totiž mohou vidět části své rodné vesnice, ze které byli v 70. letech 20. století kvůli tehdy teprve plánované přehradě vystěhováni. "Byli jsme velmi naštvaní. Měli jsme krásnou vesnici v oblasti se vší tou vodou, měli jsme mnoho sadů s ovocnými stromy," postěžoval si Constantinos Gerodimos, 90letý farmář, který žil ve vesnici Kallio.

Podle tamních úřadů zatím není situace kritická. Přesto vyzvali zejména Athéňany, aby s vodou šetřili. "Už nejméně tři roky pořádně nepršelo. Je to znepokojující, ale momentálně nemáme problémy. Ale jestli už letos nezaprší nebo nebude sněžit, tak příští rok budeme určitě mluvit o dramatické situaci," poznamenal zástupce starosty Koutsoubas. "Co budou dělat, když v září nebo říjnu nebude pršet?" obává Maria Gerodimou, bývalá obyvatelka zatopené vesnice Kallio.

V případě, že by Athény nepřijaly žádná opatření a sucho by pokračovalo, může prý hlavnímu městu dojít voda zhruba za čtyři roky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.