Desetileté Japonce se podařilo získat certifikát na přípravu smrtonosné pochoutky z Fugu

Svým úspěchem se desetiletá Karin Tabira, která chodí teprve do páté třídy městské základní školy v Kumamotu, pochlubila místnímu guvernérovi Takašimu Kimuruovi. Dívka jej navštívila 22. srpna na úřady vlády prefektury Kumamoto, kde mu nabídla sašimi, které připravila předchozího dne, informuje japonský deník The Mainchi. Guvernér její snahu ocenil a po ochutnání plátků syrového rybího masa jí vyjádřil povzbuzení slovy: „Je to tenké, průhledné a velmi chutné. Jsem ohromen vaší ochotou přijmout výzvu ve věku 10 let.“

Mladičká Karin se zúčastnila zkoušky na získání licence na přípravu pokrmů z čtverzubců, v Japonsku nazývaných fugu, která se konala v prefektuře Jamaguči letos v červnu a červenci. S podporou společnosti Fukunari, která se ve městě Kumamoto zabývá chovem a prodejem těchto smrtelně jedovatých ryb, se na zkoušku připravovala asi šest měsíců. Složila jak akademický test o hygieně potravin, tak praktický test z filetování a identifikaci částí fugu.

[chooze:article;value:454631]

„Měla jsem radost, když guvernér řekl 'oishi', což v japonštině znamená vynikající,“ řekla novinářům na akci, na níž guvernér Takashi Kimura pokrm snědl. Agentura AFP uvádí, že dívka byla mezi 60 lidmi, většinou profesionálními kuchaři, kterým se letos v létě v prefektuře Jamaguči podařilo zkoušku úspěšně složit. O certifikát se původně ucházelo 93 zájemců. Zkoušky na licenci na úpravu fugu se konají v každé prefektuře, přičemž v drtivé většině z nich mohou o licenci žádat osoby pouze osoby starší 18 let.

K prořezávání tvrdých kostí fugu používala kladivo a „musela stát na plošině, aby dosáhla na kuchyňskou linku“, řekl agentuře AFP jednatel společnosti Fukunari Yuki Hirao. „Dokonce i naši dospělí zaměstnanci mohou v testu selhat. Aby test napoprvé zvládlo desetileté dítě, to je úžasné,“ řekl.

Fugu se v Japonsku často podává v luxusních restauracích v podobě sašimi, tenkých plátků syrového masa, kde kuchaři musí mít licenci prokazující, že mohou bezpečně připravit jídlo z ryb, jejichž kůže, játra, pohlavní orgány a jikry obsahují prudce jedovatý tetrodotoxin, který je mnohonásobně silnější než kyanid. Úmrtí po pozření jídla z fugu v certifikovaných restauracích jsou spíše vzácná, většina nehod se týká spíše sportovních rybářů, kteří si pokrm připraví sami z vlastnoručně ulovených čtverzubců.

Čínské speciální nudle? Pochoutka, kterou ochutnají jen odvážní (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.