Západ má problém. Rozhodnutí Turecka může všechno navždy změnit

Turecko podalo oficiální žádost o členství v hospodářském uskupení BRICS. Hlavním cílem aliance je podle agentury AP "posílit hlas nejrychleji se rozvíjejících ekonomik a vyvážit globální řád pod vedením Západu". Organizace je přesvědčena, že její členové by se měli stát klíčovými hráči ve světové ekonomice.

Prezident Erdogan, který se dlouhodobě snaží o posílení globálního vlivu Turecka, měl návrh podpořit. Jedním z důvodů je podle odborníků, na které se odvolává agentura Bloomberg, i frustrace z bezvýsledné snahy Turecka o vstup do Evropské unie.

Minulý týden uvedl, že země by měla současně rozvíjet vztahy s Východem i Západem. "Turecko se může stát silnou, prosperující, prestižní a efektivní zemí, pokud zlepší své vztahy s Východem i Západem současně," řekl Erdogan v Istanbulu. "Žádná jiná metoda než tato Turecku neprospěje, ale poškodí ho," dodal.

[chooze:article;value:566932]

Od roku 1952 je země přitom členem NATO. Severoatlantickou alianci se snaží ujistit, že i navzdory případnému vstupu do BRICS hodlá i nadále plnit své závazky.

Odborníci očekávají, že BRICS Turecko do svých řad přijme. Jeho žádost by členské státy měly projednat na setkání příští měsíc v Rusku. Právě Rusko uskupení v letošním roce předsedá. Sám Putin měl zájem Turecka uvítat a slíbit, že Moskva žádost podpoří.

Aliance BRICS byla založena v roce 2006 a kromě Ruska se mezi zakládající státy řadí ještě Brazílie, Indie a Čína. V roce 2010 se připojila Jižní Afrika a začátkem letošního roku i Írán, Egypt, Etiopie a Spojené arabské emiráty. Žádost o členství měly podat i Ázerbájdžán a Malajsie.

Izrael reaguje na Erdoganův výrok. Vyzval k vystoupení Turecka z NATO (07/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.