Za bydlení platí domácnosti v Česku pětinu výplaty. Bartoš chce změny

Návrh rozpočtu na příští rok je venku jen několik málo dnů a už se řeší jeho změny. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) jeho podobu odmítl kvůli nedostatečným financím na projekty dostupného bydlení hned po zveřejnění.

"Není to o sociálním bydlení, což byl dlouhodobě jediný možný fenomén v ČR, ale je to o dostupném bydlení, které řeší celá Evropská unie. Ty peníze tam musíme dostat, abychom splnili naše závazky a závazky vlády," prohlásil ministr.

Získal ale spojence z řad koaličních partnerů – hnutí Starostové a nezávislí a lidovce. Na povrch se tak opět dostává koalice PirSTAN. 

[chooze:article;value:572574]

"Jak pan ministr Bartoš, tak i ministr Bek a i další ministři za PirSTAN budou jednat o tom, aby vláda dostála svým prioritám a nastartované procesy mohly běžet. Považujeme za důležité jak investice do nájemního bydlení, tak i závazek vlády ve vztahu ke školství," vzkázala poslankyně Michaela Šebelová (STAN).

Česko se totiž dlouhodobě potýká s nedostatečnou výstavbou nových bytů. "Například v Praze je ta situace opravdu nejhorší, na pořízení průměrného vlastního bydlení oproti průměrnému platu v Praze potřebujete osm ročních příjmů, v Brně sedm," upozornila Štěpán Ripka, vedoucí oddělení analýz a strategie bytové politiky ministerstva pro místní rozboj.

Další jednání o rozpočtu na příští rok je podle ministra Bartoše v plánu příští týden, kdy se sejdou špičky jednotlivých koaličních stran.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.