Pekarová Adamová: Chceme udržet charakter státu. Jde nám o kvalitu

TOP 09 kandiduje v krajských volbách v rámci koalice SPOLU, ale jen ve čtyřech krajích ze 13. Podle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové to ale tuto značku nijak neoslabuje.

"Jsou tam ty tři nejsilnější, největší a nejlidnatější kraje, Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj, a také kraj Liberecký," takže v těch krajích, kde žije velké množství obyvatel, tak jsme se byli schopni dohodnout," tvrdí.

"Všechny tři strany koalice SPOLU jsou zároveň demokratické strany, v nichž má velký význam a velké slovo to, jak se dohodnou naši kolegové z těch samotných krajů, respektive jaké je jejich přání, s kým chtějí kandidovat," dodala s tím, že ve většině krajů TOP 09 kandiduje po boku alespoň jedné koaliční strany, tedy buď ODS, nebo KDU-ČSL.

Podle Pekarové Adamové to ale neznamená, že by samostatná TOP 09 postrádala smysl. Strana podle ní zdůrazňuje řadu témat, která jinak v české politice příliš nezaznívají, jako je podpora přijetí eura, důraz na inovace, přizpůsobení se klimatickým změnám nebo důraz na lidská práva a právní stát. "Na té politické scéně máme svoje místo, máme jej v rámci koalice SPOLU," doplnila.

[chooze:article;value:572148]

"Naší prioritou, nejen pro krajské volby, ale zejména pro ty senátní, je udržet charakter státu tak, jak ho vidíme teď, protože bychom se neradi dočkali směřování, které vidíme třeba na Slovensku," hlásá. V rámci krajských voleb chce strana obhájit stávající pozice. Nyní má přitom 20 krajských zastupitelů. Mezi priority jejich programu má patřit kvalita vzdělávání a dostupnost zdravotní péče.

Do senátních voleb jde pak pět kandidátů TOP 09 a dalších 11 kandidátů má její podporu. Dvě senátorská křesla strana obhajuje. Úspěchem by prý bylo udržení stávající mandátů a získání alespoň jednoho dalšího. "Nedbáme až tolik na kvantitu těch kandidátů, ale na skutečnou kvalitu," míní Pekarová Adamová.

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.