ČOI zasahovala na Zemi živitelce. Pochybení zjistila u dvou třetin stánků

Země živitelka je jedním z největších a nejnavštěvovanějších veletrhů u nás. Letos si ji nenechalo ujít téměř 130 tisíc návštěvníků, což je nejvíce za posledních 20 let. Není proto divu, že každoročně přitahuje pozornost také kontrolních úřadů.

Pracovníci České obchodní inspekce během letošního ročníku zkontrolovali 29 vybraných stánků. U 19 z nich pak zjistili pochybení. Konkrétně ve čtyřech případech šlo o důvodné podezření na porušení povinností v oblasti technických požadavků na výrobky. To ve zkratce znamená, že výrobek nemusí být pro spotřebitele bezpečný.

[chooze:article;value:570615]

Šlo například o hračky, čepice s LED svítilnou nebo kuchyňského robota. U jednoho prodejce inspektoři zaznamenali prodej alkoholu osobám mladším 18 let.

Menší prohřešky vyřešili na místě pokutou. Třeba za neseznamování zákazníků s cenou potravin padla pokuta 3 000 korun, 2 000 pak za nesprávné účtování pokrmu, který se tak ve výsledku prodražil. Tisícikorunové pokuty dostali prodejci nejčastěji za nedostatečné informování o ceně zboží. Ostatní prohřešky poputují do správního řízení.

Na výstavě Země živitelka natáčela reportérka TN Live Barbora Večeřová (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.