Češi chtějí ruským špehům ztížit cestování po EU. Němci se postavili proti

Německo se na půdě EU údajně rázně postavilo proti českému plánu omezit cestování ruských diplomatů a jejich rodin v rámci schengenského prostoru a návrh blokuje. Informuje o tom britský deník Daily Telegraph. Důvodem má být obava našeho západního souseda z ruské reakce.  

"Německo chce návrat vztahů s Ruskem na normální úroveň a obává se, že by podobný krok probíhající spor eskaloval," řekl deníku jeden z evropských diplomatů obeznámený s celou situací.

Podle českého ministerstva zahraničí má tato iniciativa pouze vyrovnat pravidla na obou stranách barikády. "Vízum do Ruska pro českého diplomata neznamená volný pohyb po dalších zemích, ale vízum pro ruského diplomata do Česka znamená volný pohyb po celém Schengenu. V situaci, kdy nás Rusko všechny označilo za nikoli spřátelené země, nám připadá tento benefit silně neopodstatněný," tvrdí mluvčí resortu Daniel Drake.

[chooze:article;value:572442]

V uniklém dopise adresovaném šéfovi evropské diplomacie Josepu Borrellovi a podepsaném ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) spolu s jeho protějšky z Dánska, pobaltských zemí, Polska, Rumunska a Nizozemska, do nějž měla redakce TN.cz možnost nahlédnout, ale zaznívají ještě tvrdší argumenty.

Podle něj je totiž jednou z hlavních pracovních náplní množství ruských "diplomatů" příprava různých sabotáží a útoků. V létě například unikla informace, že měli Rusové plánovat atentát na šéfa německé zbrojovky Rheinmetall. Na Rusy měl být napojen také zadržený Jihoameričan, který měl v Česku plánovat žhářské útoky.

"Rusko už roky na území Evropy provádí rozsáhlé operace, které již přinesly množství obětí a způsobily značné škody," píše se v dopise. "Tento krok ruským agentům výrazně omezí jejich operační prostor," tvrdí pak ministři k plánovaným omezením.

[chooze:article;value:572338]

Přiznávají také, že je ze strany Ruska možná velmi tvrdá odpověď, ta je podle nich ale nevýznamná v porovnání s tím, "jaké potenciální škody můžou ruští diplomaté-agenti způsobit napříč Evropou".

Že jsou důvodem plánované změny špioni, přiznává i Drake. "Ruských diplomatů je v Schengenu přes 2 300 a není tajemstvím, že řada z nich jsou diplomaté pouze naoko, ve skutečnosti jde o špiony. Usnadňovat takovýmto osobám jejich aktivity považujeme za bezpečnostní riziko, a proto pan ministr Lipavský s návrhem přišel. Již existuje početná skupina členských států, která za návrh lobbuje," sdělil TN.cz.

Dalším opatřením, které ministerstvo proti ruským špionům učinilo, je zákaz vstupu Rusů na české území s pasy bez biometrických údajů. Doklady bez biometrických údajů se totiž snáze falšují.

Hybridní válka v Česku sílí. Rusko chce podle ministerstva snížit důvěru ve stát (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.