USA dál pracují na návrhu na propuštění všech rukojmích v Gaze a zastavení bojů

„Pracujeme na návrhu, který zajistí propuštění zbývajících rukojmích,“ citoval deník The Jerusalem Post z prohlášení mluvčího Bílého domu pro národní bezpečnost. Tento návrh by „zahrnoval rozsáhlou a okamžitou pomoc pro obyvatele Gazy a také by vedl k zastavení bojů.“ Kirby uvedl, že USA jsou v neustálém kontaktu s Katarem a Egyptem, kteří jsou hlavními zprostředkovateli dohody s pomocí USA. 

„Náš tým stále pracuje na tom, aby se pokusil celou záležitost uzavřít,“ řekl Kirby. Zdůraznil, že americký prezident Joe Biden se „bude i nadále na 110 % soustředit na to, abychom zjistili, zda to nemůžeme dostat za cílovou čáru, a to co nejdříve, jak to bude v lidských silách“.

[chooze:article;value:570131]

Kirby přitom poukázal na popravu šestice rukojmích, které Hamás o víkendu zavraždil, včetně třiadvacetiletého Herše Goldberga-Polina, který měl dvojí izraelsko-americké občanství. „Vražda o víkendu jen podtrhuje pocit naléhavosti dokončení dohody," řekl Kirby s tím, že nemá časový plán, kdy by mohla být dohoda uzavřena.

Izrael se v posledních dnech připravoval na to, že od Kataru, Egypta a Spojených států obdrží dohodu o rukojmích, o které už se nebude dál vyjednávat. „Myslím, že nakonec dojde k tomu, že bude uzavřena jakási dohoda "ber, nebo nech být", kterou Biden předloží společně s Egypťem a Katarem", řekl v úterý ráno deníku The Jerusalem Post předseda Výboru pro zahraniční věci a obranu Yuli Edelstein. "Pak se budeme muset rozhodnout, protože už se o tom nebude vyjednávat," dodal Edelstein.

Edelstein spekuloval, že autory posledního návrhu by mohly být spíše Katar a Egypt a že by mohl obsahovat podmínky méně příznivé pro Izrael ve srovnání s překlenovacím návrhem, který USA předložily v srpnu. Nicméně připustil, že je potřeba se dostat ze situace, kdy všechna jednání ustrnula a pokročit dál. "Nebudu se pouštět do konkrétních detailů proč, co a jak, ale myslím si, že není užitečné, abychom se zasekli na tak dlouhou dobu,“ prohlásil v rozhovoru Edelstein.

Šéf Mossadu David Barnea, který byl jednou z klíčových postav izraelského vyjednávacího týmu, byl v pondělí v Dauhá a hovořil s katarským premiérem Mohammedem Al-Tháním o dohodě o návratu zbývajících 101 rukojmích v Gaze, z nichž 66 je podle odhadů stále ještě naživu. Vedle toho premiér Benjamin Netanjahu uspořádal v pondělí večer veřejnou tiskovou konferenci, kde zdůraznil, že bude flexibilní v mnoha podmínkách dohody, ale nebude souhlasit se stažením sil IDF z kritické nárazníkové zóny známé jako Filadelfský koridor.

Přestože byl v USA o víkendu Svátku práce, prezident Biden v pondělí usilovně pracoval se svým nejvyšším týmem v Bílém domě na dohodě. Biden varoval Hamás, že zaplatí cenu za smrt rukojmích, a před setkáním v Bílém domě novinářům řekl, že Netanjahu neudělal dost pro dokončení dohody. Dodal, že nadále doufá, že dohoda je možná, a že pracuje s Katarem a Egyptem na návrhu, který by předal Izraeli a Hamásu. „Jsme uprostřed jednání,“ řekl novinářům, ale upřesnil, že tato jednání neprobíhají s účastí Netanjahua.

Mírový plán pro Gazu: Jeho hlavní součástí je propouštění rukojmí (6/2024):

.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.